• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam201
Toplam Ziyaret12900175
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Büyük Aya Hazır mıyız?
15/06/2014

Rahmet ve mağfiret ayının gölgesi bir kez daha üzerimize düştü elhamdulillah. Toprağın suya, yaprağın güneşe hasreti gibi hasret kalmamız gereken fırsat iklimi bir daha geldi. Zira ibadet fukarası bizler için kıyam ve sıyam ayı ramazan, çok önemli bir fırsat. Telafi kuponları vs ile kıyaslanamayacak bir fırsat.

Bir hatamızdan dolayı bize darılan sevdiğimiz bir insana kendimizi af ettirmek için ne planlar yapar, zorluklara katlanırız. Affedilip aramızın düzelmesi durumunda da ne kadar seviniriz… Hâlbuki kendimizi af ettirmeye veya beğendirmeye çalıştığımız insan da bizim gibi bir beşer ve bize yapacağı katkı sadece bu fani dünya ile alakalı ama olsun. Rabbimiz azze ve celle bizden razı olsa, Resulullah (sav) bizi ümmeti olarak kabul etse bize katkıları dünyalarla kıyaslanamayacak kadar çok ve ebedidir. Dünyada huzur ahirette ise cennet ve ebedi saadet…

                Resulullah (sav) Recebin girişinden itibaren; “Allah’ım (cc) Recebi ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana (selametle) kavuştur.” Diye çokça dua ediyordu. Zira bu aydaki büyük fırsatları kaçırmak istemiyor ve aynı fırsatı bizim de değerlendirmemiz için uyarıda bulunuyor.

Yapılan her iyi amelin yetmiş ve daha fazla katlanarak karşılık gördüğü, bu aya mahsus olan orucun ise ancak Allah (cc) ın bilebildiği kadar katlandığı bu ay elbette çok özeldir.

                Bazı ayet ve hadisler

  • Allah (cc) “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (bakara 2/183-185)

 

  • Resulullah (sav) Şöyle Buyuruyor: "Âdemoğlunun her amelinin sevabı on mislinden yedi yüze kadar katlanır. Allah bu­yurdu ki: "Ancak oruç müstesna. Çünkü o be­nim içindir; onun mükâfatını ancak ben vere­ceğim. Çünkü o, şehvetini ve yemesini sırf be­nim için terk ediyor. Oruçlunun iki sevinci vardır: Birinci sevinç, iftar ettiği zaman, ikin­ci sevinç de Rabbine kavuştuğu zamandır. Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur." (Altı hadis imamı, rudani- Buhari, Müslim, Riyazus salihin H no=  1214)
  • “kim inanarak ve sevabını Allah (cc) tan umarak ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Müslim, Riyazus salihin H no=  1218)
  • "Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur." (Buhari, Müslim, Riyazus salihin H no=  1219)

                İnsanın iki ezeli düşmanı vardır; nefis ve şeytan. Şeytan aynı zamanda nefsi de kışkırtıp üzerimize saldığından iki yönlü düşmandır. Ramazan ayı geldiği zaman Allah (cc) kendi lütfuyla bu iki düşmanımızdan en azılı olan şeytanı saf dışı bırakmaktadır. Bununla da kalmayarak baş başa kaldığımız nefis düşmanına karşı galip gelmemiz için de manevi cephane ve mühimmatımız olan hayırlı amellerimizi yedi yüz hatta daha fazla katlayarak takviye etmektedir. Yani Allah (cc) galip gelmemiz için her imkânı sunmaktadır. Artık buna rağmen nefsimize uyarak mağlup olmaya devam edersek kimseyi değil kendimizi kınayalım.

                Tavsiyeler:

Ramazan ayında namazlarınızı cemaatle ve camide kılınız. Teravih, kuşluk, evvabin ve teheccüt namazları üstünde daha dikkatli durunuz. Günlük Kur'an-ı kerim okumayı ihmal etmeyiniz. Asgari üç hatim yapmaya çalışınız, birisi aile efradınızla beraber olsun, biri de Kur'an mealini tefekkürle okumak olsun. Resulullah (sav) tan me’sur olan günlük dua ve zikirlere önem veriniz, tercihen sabah-akşam “Me’surat” okuyunuz. Tüm bunlardan aile efradınızla beraber yapabildiklerinizi beraber yapınız.

 Davetlere icabet ediniz ve sizde gücünüz oranında komşu ve akrabalarınızı iftara davet ederek sılayı rahmi ihya ediniz. Gücünüz oranında hayır ve hasenatta bulununuz, bunda da akrabaya öncelik veriniz. Davet ve tebliğe önem veriniz, şeytanların zincire vurulmuş olmasından dolayı bu ayda yapılan davet ve tebliğin etkisi çok daha fazla olacaktır. Oruç rehavetine kapılmadan ders ve sohbetlerinizi devam ettiriniz.

                Oruçtan bazı ders ve hikmetler

  • Oruç Allah (cc) ın emrine ittibadır.
  • Resulullah (sav) ve nice peygamberlerin sünnetini takiptir.
  • Nefsi açlıkla terbiyedir.
  • En güzel sabır ve sebat okuludur.
  • İrademizi kontrol etmemizi sağlayan mükemmel bir öğretmendir.
  • Açların halini pratik olarak öğretip yardımlaşma ve dayanışmaya çağıran münadidir.
  • Dolayısıyla sosyal barışın pratiğidir.
  • Varlık içindekileri darlık içinde olanlarla buluşturup kucaklaştıran toplum bireylerini birbirine kenetleyen toplum mühendisidir.
  • Sağlıklı beslenme ve tedavide şefkatli bir doktordur.
  • Programlı ve disiplinli yaşamayı öğreten dikkatli bir hocadır.
  • Ebedi yolculuk için yol azığı biriktirmek için en verimli iklimdir.
  • Nefis ve şeytanın saldırılarına karşı muhkem bir kaledir.
  • Cehennem ateşine karşı sağlam bir kaledir.
  • Cennete Reyyan kapısı (oruçlulara has protokol kapısı) ndan girmeye hak kazandıran pasaporttur. Başka bir deyimle oruç mü’mini VİP cennetlik yapar.

 

Rabbimiz oruçtan azami derecede istifade etmeye bizleri muvaffak eylesin. Amin!..                                                                    



2091 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası