• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam246
Toplam Ziyaret12900220
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
ANNE BABA HİZMETÇİ DEĞİL EFENDİDİRLER
29/11/2019

      

         Batı kültürü, “İstanbul sözleşmesi” “muasır medeniyet (!)” “Avrupa kriterleri” vs. derken, çocuklarımızı adeta kaybettik. Kendi çocukluğumuzla kıyasladığımız da, “gerçekten bu çocuklar benim çocuklar mı? Demekten kendimizi alamıyoruz. Çocuklarımız öylesini şımarıp haddini aştılar ki, anne babalarını hizmetçi hatta köle olarak görür hale geldiler.

         Merek ediyorum. Bizim siyasetçi, idareci, aydın vs. önde gelenlerimiz, Batı kültürünün, batı insanını ne hale getirdiğini görmüyorlar mı? Neden hala batasıca batı kültüründen bahsederken; ağızlarının dolusuyla “muasır medeniyet” vb. reklamları yapıyorlar. Hâlbuki batı kültürü her şey gibi nesli de perişan etmiştir. Dolayısıyla yuvayı yıkan, aileyi dağıtan, nesli maymundan beter yapan BATI ÖRNEĞİMİZ OLAMAZ.

         Gelin biz biraz Kur'an ve Sünnet kriterlerine kulak verelim:

ıÜü"Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara "öf!" bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: "Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı." (ıÜüİsrâ, 17/23-24)

ıÜü         “Biz insana, 'Anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik…” (Ahkaf Suresi, 15)

ıÜü"Biz insana, ana ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Annesi onu, güçsüzlükten güçsüzlüğe uğrayarak karnında taşımıştı. Çocuğun sütten kesilmesi iki yıl içinde olur. Bana ve ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş Bana'dır. " (Lokman, 31/14)

"ıÜüPeygamber Efendimiz de "kime iyilik yapayım?" diye üç defa soran bir sahabiye, üç defasında da, "annene" cevabını verdikten sonar, dördüncü soruda, babasına iyilik yapması gerektiğini söylemiştir." (Buhârî, Edeb, 2; Müslim, Birr, 1)
ıÜü“Allah’
ın rızası, anne-babanın rızasında, Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.” (Tirmizi birr, 3)

“Büyük günahların en ağırını size haber vereyim mi? Allah’a şirk koşmak ve ana-babaya âsi olmaktır.” (Buharî şehadet, 10)

ıÜü"Size, büyük günahların en büyüğünü bildireyim mi?" diye üç defa sordu. Üç defasında da "evet bildir, Ey Allah'ın Resulü" diyen-ashab-ı kirâma bunların sırasıyla; "Allah'a ortak koşmak, ana-babaya karşı gelmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan söylemek" olduğunu belirtir. (Buhârî, Edeb, 6)

“Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, misafirin duası ve anne- babanın evladına duası.” (İbni mace dua, 10)

Bilindiği üzere anne babaya isyan ve haklarının çiğnenmesi, genel olarak çocukluk bittikten sonra başlıyor. Yani çocukluk yaşında biraz korku, biraz ihtiyaç, biraz da henüz fıtratın bozulmaması sebebiyle bu konuda pek sorun yaşanmıyor. Asıl sorun gençlik çağı ve sonrasında yaşanıyor. Ama bunun sebebi, çocuklarımızı her konuda olduğu gibi “anne baba hakkı” konusunda da, islimi kriterlere göre ve yeterince eğitip terbiye etmeyişimizdendir.

Özellikle evlendikten sonra hanım; “ya anan ya ben veya ya baban ya ben” gibi çıkışlar yaptığında omuza Kafdağı kadar yük biniveriyor. Şimdi ne yapacağız?… Hani “aşağısı sakal yukarısı bıyık” misali… Eşimiz düşünmüyor ki, o anne babalar kocasının küçüklüğünde bir ömür ona hizmetçilik yapmışlardı. Onun bu günlere gelmesi için saçlarını, sakallarını süpürge yapmışlardı. Kendi anne babasının da kendisine aynısını yaptığı gibi…

Şu halde her birimiz kızlarımızı Kur'an ve sünnet terbiyesiyle eğitirken “sakın ha kızım eşine; “ya anan ya ben veya ya baban ya ben” gibi bir çıkış yapma… Eğer öyle bir şey yapıp, eşinle ebeveyni arasına girersen veya eşinin anne babasına asi olmasına sebep olursan; bilesin ki,  evlatların da sana aynısını yapacaktır.

Sonuç olarak bilelim ki anne baba haklarının çiğnenmesinde vebalin çoğu, yine anne babaya dönmektedir. Öyle ya, bu asi evlatlar yerden bitmedi, gökten de düşmediler… Onlara ne verdik ki ne bekliyoruz…

Yılda bir kez “anneler günü- babalar günü” gibi çağdaş batı safsatalarına aldanmayalım. Evlatlarımıza anne baba haklarının herhangi bir zamanla sınırlandırılamayacağını 365 gün 24 saat ve ömür boyu, tüm haklar gibi anne baba haklarının da mahfuz olduğunu öğretelim. Allah (cc) bizleri anne babalarımıza, evlatlarımızı da bize hayırlı evlatlar eylesin âmin! Subhaneke... Bihamdike... Esteğfiruke...

 



1475 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası