• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam180
Toplam Ziyaret12900154
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Haccımız hac hacılarımız hacı ola
01/09/2013

“Şeytan taşlamaktan Rahman’ı tesbih’e vakit bulamamak” diye bir tabir vardı…

               Gündem o kadar çabuk değişiyor ki, arkasından ulaşana aşk olsun. Suriye, Mısır, kimyasal silahlar, müdahale muamması, Siyaset, ekonomi, Ergenekon vs. çeteler, dış düşmanlar, iç düşmanlar, terör, ABD, İsrail ve diğer batı ülkelerinin hile ve komplolarıvs.  vs…

                Tabi tüm bu curcuna içinde debelenirken nice hayatî önem arz eden konular, arada kaybolup gidiyor. Hatta bunlar “hayatî” olmaktan da öte bizim ebedi hayatımızı ilgilendiren konular. İşte şu günlerde hacılar kutsal yolculuklarına çoktan başlamış ve devam ederken biz hala bu abur cubur gündemler arsında debelenip duruyoruz. En iyisi gelin biz curcunadan kurtulup hac konusuna biraz kafa yoralım.

Bazı hacı kardeşlerim için hazırladığım aşağıdaki uyarı ve maddeleri, onlar, çoğaltıp her biri kendi kafilelerindeki arkadaşlarına dağıtmışlar ve bayağı faydalı olmuş. Bu yılki hacı kardeşlerimize de aynı tavsiyede bulunuyoruz.

                Hacı adaylarından nicelerinin bu uyarılara çok ihtiyacı var. Bunları beraberce okuyup değerlendirecek vakitleri de var. Ancak bu konuda rehberlik yapacak aktif arkadaşlara ihtiyaç var. Özellikle bu işin farkında olan genç davetçilerin bunu yapması ve her birimizin de hac seferlerimizde, hacca gidiş ve dönüşlerde yapılan ziyaretlerimizde bu konuları ihtiyaç kadar gündemde tutmamız gerekiyor.

 

                Allah (cc) a hamdolsun ki bizi nefsimiz ve şeytan la baş başa bırakmamış. Günlük hayatta bizi olumsuz etkileyen nice olaylarla tahrip olan ruh dünyamızı tamir edecek fırsatlar vermektedir. Ayrıca sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik olarak bizi geliştirip ufkumuzu açacak nice amellerle bizi takviye etmektedir.

Beş vakit namazla camide bir araya gelmek günlük buluşma, tanışma, dertleşme. Haftalık Cuma namazında haftalık konferans, yılda iki bayramda yıllık ve mahalli kongreler, yılda bir de uluslar arası yıllık kongrede buluşma. Dünyanın dört bir yanından ırkı, rengi, değişik konularda seviyeleri farklı farklı milyonlarca insanın bir araya gelmesi elbette büyük bir olaydır.

Ancak nice Müslümanlar, sair ibadetlerde olduğu gibi haccıda ruhuna uygun ifa etmeyince birçoğu için hac, turistik bir geziye dönüşmektedir. Allah (cc) ın bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok, asıl bizim bu ibadetlere ve bu ibadetlerin bize vereceği ruh, şuur, enerji, heyecan, basiret feraset vs manevi gıdalara ihtiyacımız var

Özellikle hac gibi ömürde bir defa farz olan ve insanın, istese de her sene gidebilme şansı olmayan ve ayrıca sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik yönü de olan bir ibadetin büyük bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekir. Derler ya “yiğit pir düşer, fırsat bir düşer.”

Dünyanın dört bir yanından gelen hacılar, Haremeyn’deki her dakikayı ganimet bilerek değerlendirmeye çalışırken, Türkiyeli hacıların, çoğunun vakitlerini memleketlerindeki gibi geyik muhabbetiyle zayi etmeleri, bu büyük ibadetin şuurunda olmadıklarının delilidir. Elbette bu durumdan müstesna işin ruhuna varan kardeşlerimi tenzih ediyorum.

 

        Konuyla ilgili bazı ayet ve hadisler

Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ’be’dir.Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey O’na muhtaçtır.)” (Ali İmran 3/96,97)

Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir; Allah (cc) tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sav) in onun resulü olduğuna şehadet etmek, Namazı ikame etmek, Zekât vermek, Beytullahı haccetmek ve ramazan orucunu tutmak.”( Buhari, Müslim Riyazussalihin H no=1269)

“Kim hacceder ve (haccı esnasında) uygunsuz bir söz ve harekette bulunmazsa, annesinden doğduğu gün gibi (günahlarından temizlenmiş olarak) döner.” (Buhari, Müslim, Riyazussalihin H no=1272)

Aişe annemiz der ki: Resulullah (sav) a sordum, dedim ki; ya Resulullah (sav) en efdal ibadetin cihad olduğunu görüyoruz, bizde cihada çıkmayalım mı? Buyurdu ki: hayır sizin için en efdal cihad,mebrur (hakkı verilerek yapılan) hac dır.” (Buhari, Riyazussalihin H no=1274)

        Sonuç olarak hacca giden bir mü’min’in haccın şart ve erkânının yanı sıra, işin ruh ve şuur yönü üzerinde de durması lazımdır. Hacılarımızı fıkhî yönden bilgilendirme çalışmaları yapan diyanet birimleri ve müftülüklerin, işin bu yönüne de eğilmeleri gerekir.

Hacı’nın annesinden doğduğu gün gibi temizlenmiş olarak hacdan dönebilmesi için, haccın fiziki şartlarının yanı sıra, ruhî ve manevî şartlarının da yerine getirilmesi lazımdır. Haccın vermesi gereken ruh ve şuurdan uzak; sadece hacı unvanı almış olarak ve bolca cıncık-boncuk, biraz da hurma ve zemzemle dönmek gerçek bir hac olmaz.

Resulullah (sav) mealen:“Nice namaz kılanlara yorgunluk, nice oruç tutanlara açlık, nice gece kıyamı yapanlara da uykusuzluktan başka bir şey kalmaz” başka bir hadiste de mealen: “Nice ibadetler vardır ki mahşer günü eski paçavra misali sahibinin suratına fırlatılır.” buyurmaktadır. Allah (cc) korusun; haclarımız da ruh ve şuurdan yoksun ve turistik gezi misali olursa, büyük bir fırsatı tepmiş oluruz.

Rabbim haclarımızı gerçek hac, hacılarımızı da analarından döndüğü gün gibi temiz eylesin amin…Sübhaneke… Bihamdike… Vesteğfiruke… mozkilinc@hotmail.com

 



3502 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası