• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam207
Toplam Ziyaret12900181
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Ölümlü yalan ölümsüz gerçek
20/01/2013

 

Necip Fazıl ne güzel söylemiş;

Gitti ölümlü yalan. Geldi ölümsüz gerçek.

Ey! Hayat süren leşler sizi kim diriltecek.

                Her bir dost veya akrabamın cenazesine katıldığımda bu gerçekleri ister istemez tefekkür ederim. Bazen ayda 20 cenaze ve taziyeye katıldığım olu. Allah (cc) ölenlere rahmet, yakınlarına sabrı cemil nasib eylesin. Trafik kazası, yangın, suda boğulma, deprem, kalp krizi, su-i kast veya başka bir şey… sebepler ne kadar çeşitlense de hepsi bir gerçeğin neticesi. ECEL…

                Hepimiz inanıyoruz ki ölüm haktır, ölümden sonra dirilmek haktır, sonrasında hesap haktır ve hesabın neticesi ya mükâfat/cennet ya da ceza/cehennemdir. Kur'an-ı kerim başlangıcından sonuna kadar, yüzlerce ayette bu gerçeği hatırlatır. Resûlullah (sav) bir o kadar hadisinde aynı hatırlatmaları yapar. Tüm bunlar, ölüm ve ölüm sonrası hayatın zihinlerimizde hep tazelenmesi içindir.

               Kur'an-ı kerim’in Mekkî olan sure ve ayetleri yoğun bir şekilde ölüm ve sonrasını / kıyamet ve ahireti işler. Çünkü cahiliye insanı ahireti inkâr ediyordu bu sebeple de hayatlarından tüm iyilikleri kovmuş yerine şer ve kötülükleri yerleştirmişlerdi. Zina, fuhuş, içki, kumar, faiz, zulüm vs. öyle ki cahiliye insanı kız çocuklarını diri diri toprağa gömecek kadar vahşileşmişti. Bu sebeple de Kur'an ın ilk ayetlerinin yoğun bir şekilde ölüm ve sonrasını işlediğini görmekteyiz.

                Cahiliye insanının vahşileşmesinin sebebi inkârdı… Ya bizim ki?.. Günümüz insanı, günah ve isyanda yer yer 1434 yıl önceki cahiliyeyi geçmiştir. Peki, bu asiler inkâr mı ediyorlar? Hayır… Beynamaza, faizciye, hortumcuya, yarı çıplak bayana, alkoliğe kısaca kime sorarsan elhamdülillah Müslüman’ım ve ahirete inanıyorum der. Şu halde bizim sorunumuz inanmamak değil, idrak etmemektir.

Bizim belki inkâr sorunumuz yok ama idrak sorunumuz çok ileri düzeyde. İnanmak ayrı, idrak etmek ayrı şey… İdrak etmenin alâmeti gereğini yapmaktır. Örneğin sahip olduğumuz; ömür, gençlik, mal-servet, yetenek vb değerlerimizin ne kadarını fani olan dünyamıza, ne kadarını da ebedi olan ahiretimize yatırmaktayız ona bakıp değerlendirelim. Böylece Ahiret bilincini ne denli idrak ettiğimizi anlayabiliriz.

                Allah (cc) Resulü (sav) yüzlerce teorik derslerle yetinmeyerek, ölüm ve sonrasıyla ilgili pratik dersleri de yoğun bir şekilde vermeye devam etmektedirler;

  • Duyduğumuz her bir sala sesi,
  • TV, radyo veya gazetelerdeki her bir ölüm ilanı,
  • Katıldığımız her bir cenaze namazı,
  • Gittiğimiz her bir taziye,
  • Önümüzden geçen her bir cenaze konvoyu,
  • Her bir mezar ve ya mezarlık ziyaretimiz,
  • Hatta her bir mezarlığın yanından geçişimiz,
  • Günübirlik izlediğimiz ölümle ilgili haberler.

Bize ölüm ve sonrasını yani ahiret gerçeğini hatırlatan pratik derslerdir.

                Allah (cc) ın ölümü zamana ve mekâna yayması da ayrı bir ders ve ilahî bir lütuf olup dünyanın yer yanındaki insanların zihninde, her gün hatta her an ölüm gerçeğini tazelemektedir. Zira Allah (cc) örneğin Türkiye’de bir gün öleceklerin hepsini her gün bir şehirden almamaktadır. Tüm şehirlerin merkez, ilçe, kasaba, köy ve mahallerinin dört bir yanına dağıtmaktadır.

                Biraz daha geniş düşünecek olursak, dünyada altı buçuk milyar insan yaşamaktadır ve insanlığın ömür ortalaması 45 yıl. Bu, demektir ki dünyadan 45 yılda 6,5 milyar insan göçmektedir. Bu da, yılda 144 milyon 444 bin 444, günde ise 405742 kişiye tekabül etmektedir. Yani her gün bu fani âlemden 405742 nüfuslu bir şehir göçmektedir.  Ancak mülkün sahibi bunu öyle hassas bir programa bağlamış ki bizimle kan bağı olan biri vefat etmeden neredeyse farkına dahi varmıyoruz.

                Ahiret bilinci / ölüm ve sonrasını idrak etmek hayatın şifresidir. Örneğin Ömer (ra) ahirete inanmadan önce kâinatın efendisi Resûlullah (sav) ı öldürmeye kastedecek kadar vahşiydi. Ama iman edip ahiret bilincini kuşanınca o sultana canını feda edecek duruma geldi.

                Bu şifreyi kavrayan bir kimseye zorla dahi kötülük yaptıramazsınız. Bu gerçeği yeterince kavramamış kimselerin ise başlarına asker polis dikseniz de kötülüğüne engel olamazsınız.

                Cebrail (as) in, Resûlullah (sav) ın şahsında tüm müminlere şu tavsiyeleri, bu şifrenin özetidir; “Ya Muhammed (sav)! ne kadar yaşarsan yaşa mutlaka öleceksin. Kimi ve neyi seversen sev mutlaka ayrılacaksın. Ne amel işlersen işle mutlaka hesaba çekileceksin.” Devam edeceğiz inşallah. Sübhaneke… Bihamdike… Vesteğfiruke… mozkilinc@hotmail.com

 

 



3161 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası