• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam299
Toplam Ziyaret12900273
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Oy kullanmak caiz (mi) 5
16/02/2014

Hilfu-l Fudul / Erdemliler Sözleşmesi

“Erdemliler veya Eşrafın Sözleşmesi” manasındaki bu anlaşmaResulullah’ın (s.a.v.) bi’setinden 25 yıl önce henüz 15 yaşlarında bir delikanlı olduğu zamanlarda gerçekleşmiştir. Konumuzla alakalı olmasa da bu yaşında böyle büyük bir toplantıya çağrılması, Resulullah’ın (s.a.v.) taşıdığı cevherin ve şahsiyetindeki yüceliğin anlaşılması açısından önemlidir.

Malum bu olay bi’setten önce gerçekleşmiş olduğundan fıkhi delil yönüyle herhangi bir değer taşımaması gerekirdi. Ancak, bu olayı değerli kılan, Resulullah’ın (sav) bi’setten sonra bu olayla ilgili şu çarpıcı hadis-i şerifidir: “Şüphesiz ben Abdullah bin Cüda’nın evinde bir sözleşmeye katıldım ki, ona mukabil kırmızı develerimin olmasını tercih etmem (yani sözleşmeyi nice değerlere tercih ederim.) Eğer İslam’da da onun gibisine çağrılsam katılırım.

Siyerlerde kıssanın özeti şöyle geçer;

                HilfulFudulcahiliyyede yapılan en ciddi ve Arapların da en çok değer verdiği bir sözleşmedir. Yemendeki Zubeyd kabilesinden bir adam satmak için Mekke’ye mal getirdi. Bu malı As bin Vail Es -Sehmi aldı ve parasını vermeyi reddetti. Adam halifi (sözleşmelileri) olan Abdu-d Dar, Mahzum, Cumeh, Sehm ve Adiy bin Ka’bdan yardım istediyse de onlar reddedip onu kovdular. Bunun üzerine adam Ebu Kubeys tepesine çıkıp Ka’be’nin avlusunda toplanmış bulunan Kureyş’ten yardım etmeleri ve hakkını almaları için yardım çağrısında bulundu.

Resulullah’ın (s.a.v.) amcası Zübeyr bin Abdulmüttalip bu çağrı üzerine harekete geçip, Haşim, Zühre, Teym, ve Murre oğullarını Abdullah bin Cüda’nın evinde topladı. Abdullah bin Cüda’nın ziyafetinden sonra hep beraber haram aylardan olan zilkade ayında tarihi bir anlaşma yaptılar. Allah (c.c.) adına yemin ederek kim olursa olsun, mazlumun yanında zalimin karşısında olma ve hakkı yenilenin hakkını geri alıncaya kadar beraberce mücadele etmeye söz verdiler. (Es Siretun Nebeviye C. 1.S. 213 Muhammet Ebu Şehbe, El Kamilu Fit Tarih C.1. S. 570)

Kıssadan dersler

  • Abdullah bin Cüda’nın evi genelde “Daru-n Nedve” (müşriklerin toplantı meclisi) olarak kullanılan evdi. Gerçi o günün şartlarına bakarsak mekân çok önemli değildir. Zira aynı Nedve heyeti eşraftan herhangi birinin evinde de toplanabiliyordu. Erdemliler sözleşmesine katılanlar da genelde Daru-n Nedve üyelerinden oluşuyordu. Onların DarunNedve olarak yürüttükleri şirk sistemi devam ederken Resulullah (s.a.v.)  ise hayırlı bir işle ilgili olarak onların sisteminin batıl tarafını kabul etmeksizin, mazlumların haklarının korunması maslahatına binaen hayırlı bir iş için Daru-n Nedve’ ye iştirak ediyordu. Çünkü o an mazlumların haklarını koruyabilecek başka bir alternatif yoktu.
  • Kaldı ki Resulullah’ın (s.a.v.) hadis-i şerifinde ki “Eğer İslam’da da onun gibi bir sözleşmeye çağrılırsam katılırdım.” ifadesinden anlaşılan odur ki; Hakların tahkiki ve batılın iptalinde, İslam bir alternatif haline gelip devleti oluşmuş olsa bile, mazlumların haklarının korunmasında gerekirse müşriklerle işbirliği yapabileceğinin açık işareti vardır. Tabi ki bu, onların diğer batıl uygulamalarına bulaşmaksızın, hak ölçüleri dâhilinde, mazlum ve haklıların maslahatı için yapılacak anlaşmadır. Medine vesikası ve Hudeybiye anlaşmaları da aynı maslahata binaendir. Şu an, dünyada savaşların durması, açların doyurulması, mazlumların korunması, zalimlere karşı beraberce tavır konması vb. genelde insanlığın özelde İslam ümmetinin maslahatı için, idaresi şirk olan herhangi bir devletle işbirliği yapmak da bu kabilindendir.
  • Bu kıssada dikkatimizi çeken diğer bir olay, bir şahsın maddi bir mağduriyeti dolayısıyla harekete geçilmesidir. Hâlbuki şu anda bir asırdan fazladır ümmete karşı top yekûn bir savaş ve kıyım yaşanıyor… Ümmetin, maddi-manevi nice hakları fütursuzca çiğneniyor… Sadece malı değil, canı, nesli, izzeti, onuru, talan ediliyor… Şimdi siyasi maslahat kapısını da bizim kapatmamız bizim ve İslam’ın lehine değil, aleyhine olacaktır.
  • Parti-pırtıyı/siyasi çalışmayı değil islamın kendisi olarak değerlendirmek, bir metot olarak görmediğimizden, “Nebevi Metot” la her alanda İslami çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ama diğer yandan tesettürün yasaklanması, Kur’an kurslarımız, Medreselerimiz, Vakıflarımız, Derneklerimiz ve Okullarımızın kapanması… Kitle iletişim araçlarıyla İslam’a ve Müslümanlara ait her türlü değer ve mukaddesatın kapkara gösterilmesi… Ve daha nice zulümlere engel olmada, “HilfulFudul” misali sözleşme ve dayanışma içine girebileceğimiz bir parti varsa bunu yapabiliriz. Bu durum onların kötülük ve şirklerini kabul etmek değildir. Zira kötülerle yaptığımız sözleşme yalnızca iyilik hususundadır. Onların yüzde seksen kötülükle iştigali yüzde yirmilik, onluk iyiliklerinde teşrik-i mesainize engel değildir. 
  • Kaldı ki bizim savunduğumuz şey sağcılık, solculuk vb. “izmleri” hedefleyen bir partiyi desteklemek değil. Gücü ve imkânları oranında İslam’a ve Müslümanlara faydalı olmayı hedefleyen bir partiye destek olmaktır. Sübhaneke… Bihamdike… Vesteğfiruke…Twitter,facebook.com/mozkilincweb

 



3418 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası