• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam176
Toplam Ziyaret12900150
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Dünyanın merkezinden selam
26/09/2013

Okuyucu kardeşlerime bu yıl hacda olacağımı not etmiştim. Olur ya okuyucu kardeşlerimden de buralarda olan olursa görüşürüz diye… Çünkü buralarda her şey gibi arkadaşlıklar ve beraberlikler de farklı. Buralarda ve özellikle haremeyn’de kıyam farklı, rüku farklı, secde farklı, dua farklı, niyaz farklı, kardeşlik farklı, kıraat farklı, kısaca burada her şey farklı. Birde başka hiçbir yerde olmayan hac ve umre amelleri (nüsukları) var ki, anlatılmaz yaşanır. Aslında buradaki birçok emeller anlatılmaz yaşanır.

Daha önceki yazılarımda “Hac turistik bir gezi değildir.” “Haclarımız hac, hacılarımız hacı ola.” “Hac ve umreden dersler ibretler.” Başlıklı yazılarımda haccın ruh ve şuurunu vurgulamaya çalışmış, hac ve umrede dikkat etmemiz gereken bazı konulara dikkatinizi çekmiştim. Hac ve umre gibi önemli ibadetlerin ruhsuz ve şuursuz olması çok büyük bir kayıptır. Hem zaman kaybı, hem mal hem deemek kaybı.

Resulullah (sav) şu hadislerini hatırlayalım: “Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur. Ve yine nice namaz kılanlar var ki, yorgunluktan başka namazından elde ettiği bir şey yoktur.”(İbnMace, Sıyam,21) Efendimiz (sav) in başka bir hadisi çok ağır ikazlar içerir: “mahşer günü nice insanların amelleri eskimiş paçavra gibi suratlarına fırlatılır.”

Hakkı verilerek yapıldığı takdirde kişiyi annesinden doğduğu gün gibi temizleyecek olan bir ibadetin heba olması ne demek!..Bazı kayıplar var ki telafisi mümkün değildir. İşte böylesi değerli bir ibadetin kaybı da neredeyse imkânsız gibi…

Hac ve umrenin hakkını vermek için:

Birincisi: her ibadette olduğu gibi, hac ve umrenin de şart ve erkânını bileceğiz. Hac ve umre namaz gibi günübirlik birer ibadet olmadıklarından, fıkhi konuları akılda kalmamaktadır. Bir de ilim ehli olmayan avam kesim, çoğu kere sadece kulaktan dolma bilgi kırıntılarıyla iktifa etmektedir. Hatta şart ve rükûların herhangi bir ibadetin temel asası olduğunun, öyle ki bunlardan birinin eksik kalmasının ibadeti boşa çıkaracağının farkında bile değildirler.Hâlbuki ki onca emeklerle yapılan bir ibadeti, bir şart veya rüknünün ihmaliyle boşa çıkarmak akıl karı değildir.

Şu halde hacı veya umreci, bu ibadetlere gelmeden önce kendisine yetecek kadar okuyup araştırarak bu ibadetleri sahih ve sağlam olarak öğrenmelidir. Bilmediği herhangi bir konuyu sorup öğrenmede asla tereddüt etmemelidir. Derler ya bilmemek ayıp değil sormamak, öğrenememek ayıp.

İkincisi: hac ve umreyi hem beden hemde ruhuyla yapmak için tam bir huşu ve hudur ile eda etmektir. Resulullah (sav) ın ihsan makamını tarif edişindeki ifadeler en çok da hac için geçerli diyebiliriz. Allah (cc) ı görüyormuşçasına ibadet etmek. Biz onu görmesek de O’nun Allah (cc) kesinlikle bizi görmekte olduğunun şuurunda olmak. Bunun için de;

·         Mümkün olduğunca masivadan geçmek, dünyalıklarla alakayı kesmek.

·         Mümkün olduğunca haremde bulunmak, tavaf, namaz, Kur'an okuma, Kur'anın manasını tefekkür etme.

·         Beytullah’ı seyredip; zatı zülcelali ve onun beytini tazim, genel nimetlerinin yanında bize bu büyük ameli nasip etmesini tefekkür edip, ona şükranlarımızı sunma. Düşünelim ki bu yıl dünyadaki iki milyar civarındaki Müslümanlardan 5-10 milyona, Türkiye’deki 80 milyondan 120 000 kişiye nasip olmuş. Demekki ben de bu yıl seçilerden biriyim. O halde bu özel nimetin şükrünü eda etmek için daha çok gayret etmeliyim.

·         Hemşerimiz ve aynı dili konuştuğumuz kimselerden uzak durma.Çünkü tanış kimselerin yanında kendinizi ibadete tam verip rabbinizle beraber! olma halini yaşayamıyorsunuz. Veya bir araya geldiğimizde memleketimizdeyken yaptığımız geyik muhabbetine benzer sohbetlerden sakınma. Ticaret, ev, bark, arazi, iş, çoluk çocuk, eşimizden veya ondan bundan dert yanma vb kahvehane dedikodularına benzer konuşmalardan sakınma. Düşünelim ki buradaki her saniyemiz paha biçilmez değerdedir, vaktimizi heba etmeyelim, mümkün olduğunca hayırlı işlerle değerlendirelim. Tabi ki tanışmak, sevinç ve tasaları paylaşmak, ümmetin sorunlarını konuşmak, beraberce çözüm yollarını istişare etmek ayrı bir konu. Hatta bu gereklidir ve her yıl dünyanın dört bir yanından milyonların bir araya gelmesindeki bir hikmette budur.

Konumuza devam edeceğiz inşallah. Buralarda olduğumuz zaman içinde hac-umre ve buralarla ilgili konuları paylaşmaya devam edeceğiz. Rabbim tüm ibadetlerimizin hakkını vererek eda etme ve ibadet / kulluğun hazzını yaşamak nasip eylesin. Âmin! mozkilinc@hotmail.com



3004 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası