• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam239
Toplam Ziyaret12900213
Abdurrahman Dilipak
fethi_gses@hotmail.com
Abdulkadir Molla!
14/12/2013

Aslında en büyük yanlış, Pakistan’ın Hindistan’dan ayrılması ile yapıldı..

Aslında Mevlana Ebulkelam Azad haklıydı.. Mevdudi yanılmıştı.Muhammed İkbal de!  Mevdudi ve İkbal her ikisi de iyi birer Müslümandı aslında.. Zamanı tekrar eskiye döndürecek değiliz.. Bu olaydan sadece geleceğe dair dersler çıkarabiliriz.. Düne dair ne varsa dünde kaldı..

Pakistan’ın liderliğini Cinnah’a verdiler. Cinnah bizim Demirel gibi biri.. Zaten zaman içinde de, DP gibi bir sağ, CHP gibi bir sol, MNP gibi bir İslami tercihleri öne çıkaran bir parti kuruldu.. Bildik hikaye yani.

Pakistan, Türkiye ve İran ile birlikte, ABD ve İngiltere’nin önderliğinde RCDve CENTO ile kontrol altına alındı.. Bu RCD ne derseniz, Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği (Regional Cooperation for Development-RCD), Türkiye, İran ve Pakistan arasında bölgesel işbirliğini güçlendirmek amacıyla kurulan örgüt. Aynı zamanda Merkezi Antlaşma Teşkilatı’nın (CENTO) üyesi olan bu üç ülkenin arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmek amacıyla 1960’ların başında üst düzeyde çeşitli girişimler yapıldı. Sonunda 20-21 Temmuz 1964’te İstanbul’da devlet başkanlarının katıldığı bir toplantıda RCD kuruldu. RCD, varlığını uzun süre korumasına karşın, amaçlanan ekonomik işbirliği konusunda başarılı olamadı. CENTO’nun 1980’de feshedilmesinin ardından da varlığına son verildi. 1985’te RCD’nin bir uzantısı olarak da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) oluşturuldu. Yani tavşana kaç, tazıya tut demişlerdi. İngilizler, Hindistan’a bağımsızlık vererek, Pakistan veBangladeş’i Hindistan’dan ayırıp, sonra da Pakistan’ı bölüp, Hindistan’la tekrar barışmasınlar diye aralarında bir Keşmir sorunu çıkarıp, sonra daHindistan’a karşı Pakistan’ı Türkiye ve İran’la birlikte yedeğe almışlardı..

Ülkeler bir bölünmeye başladı mı, arkası geliyor.. Önce Müslümanlar Hindistan’dan ayrıldı, ardından Pakistan kendi içinde bölündü. Bu iş bununla da kalmadı.. Hindistan bölünürken, Pakistan’ın yanında bir de Keşmir bölgesi çıktı. Bugün Pakistan da, Bangladeş de tekrar bölünmenin eşiğinde.. VePakistan’ın ayrılışı ile beklenenlerden hiçbiri gerçekleşmedi.. Bu ayrılığın sonundaHindistan’ı kaybettik.. Bugün resmi rakamlar 200 milyona yakın dese de,Hindistan’da 300 milyona yakın Müslüman yaşıyor.. Pakistan’da 180,Bangladeş’te 143 milyon Müslümanın yaşadığı söyleniyor.. Pakistan veBangladeş’te yaşayan Müslümanların sayısı 300 milyondan fazla. 1.2 milyarlık Hindistan’daki Müslümanların sayısını da Hind Müslümanlarının sayısı ile toplarsanız, Pakistan ve Bangladeş’le birlikte, Hindistan’ın nüfusunun 1,5 milyarı bulacağını ve bunun %50’ye yakının Müslümanlardan oluşacağını görürsünüz.

İngilizler bunu çok önceden gördükleri için, Müslümanları, hayali, gerçek dışı bir “İslam devleti” hayali ile  “Steril İslam” politikalarına yönelttiler veHindistanı bölerek bir arındırma politikası izlediler. Hindistan’da İslamcılıkadına Babür Şahlığının mirasını kaybettik..

Sanırım bu yazı birkaç gün sürecek.. Abdulkadir Molla’nın katledilişinin ardından bu tarih muhasebesini yapmamız gerekiyor.. Eğer bir “Hind uyanışı” yaşanacaksa bazı gerçekler üzerinde düşünmemiz gerekiyor..

Biliyorsunuz, 14 Ağustos 1947’de İngiltere’nin Hindistan’a bağımsızlık tanımak zorunda kalması üzerine, aynı gün hem Pakistan hem de Hindistandevleti kuruldu; ayrılık kanlı çatışmalara ve göçlere sebeb oldu.. Daha sonrasında yine bir bölünme yaşayıp, batısı bugünkü Pakistan doğusu da Bangladeş olmuştur. 1969’da Bangladeş Halk (Avami) Partisi başkanı Muciburrahman döneminde, Hindistan’ın da desteği ile Pakistan’dan ayrıldı..

Ben 1980 öncesi Pakistan’a gittim.. Pakistanlıların bize nasıl bir sevgi duyduklarını biliyorum.. 1970’lerin başında yayıncılık yaptığım yıllarda da, “Kanuni devri, Osmanlı Hind Müslümanları Münasebetleri Tarihi” isimliSind Üniversitesi öğretim üyelerinden Yakub Mughul’un bir kitabını yayınlamıştım.. Bölgeyi ve dönemi o kadar çok merak ediyordum ki, İstanbul Üniversitesi Arap Fars filolojisinde okurken, Urduca’yı da yardımcı dil olarak seçmiştim..

Batılıların Hindistan’ı keşfetme merakları, İpekyoluBüyük İskender’inHindistan ve Çin seferleri gibi konulara olan ilgim sonucu, o zamanlar “Coğrafi Keşiflerin İçyüzü” isimli bir kitap da neşretmiştim. İnşallah o kitabın yeni baskısı İnkilab yayınlarından bu hafta çıkmış olacak..

Bu konuya yarın da devam etmemiz gerekecek de, işte bu Abdulkadir Molla,Pakistan Bangladeş’in bölünmesine karşı çıkan. “Bölünmeyelim” dediği için, ayrılmak isteyenlerle birlik olmak isteyenler arasında çıkan çatışmada hayatını kaybedenlerin ölümlerinden sorumlu tutularak idam edildi!Bangladeşin uluslaşma sürecine karşı çıkarak birliği savunduğu için şehid edilen son ulus devlet kurbanı! Kurtların mahkemesinde kuzular suçlu bulundu!

Bu yargı yolu ile işlenen cinayet bundan 40 yıl öncesine ait bir siyasi hesaplaşmanın günümüzdeki devamı gibi bir şey. Öyle görülüyor ki, Bangladeşbir daha bölünecek.. Abdulkadir Molla bölünmeye karşı çıkan bir dini önder. Bir kahraman aslında..

Bangladeş sözde cumhuriyet.. İslam devleti idiler güya, sıradan bir diktatörlük rejimi.. Yoksul bir halkın kan ve gözyaşı üzerinden kendilerineiktidar ve servet üretmeye çalışan yağmacıların kurdukları, derin bir çete hükümeti.. Bangladeş diktası, Hind bölgesinin yeni Sisi’si, Esed’i, Mübarek’i olmaya aday.

Bu konu burada bitmeyecek, yarın da bu konuya devam edeceğiz.. Selâm ve dua ile..



1716 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İhvan bildiklerin rakip olunca - 04/12/2014
İhvan bildiklerin rakip olunca
Dünya 5’ten büyüktür! - 29/11/2014
Dünya 5’ten büyüktür!
AY Par da tamam, sıradaki! - 20/11/2014
AY Par da tamam, sıradaki!
Ah Kudüs, vah İsrail - 09/11/2014
Ah Kudüs, vah İsrail
Hizmet parti kurmaz, kurdurmaz! - 08/11/2014
Hizmet parti kurmaz, kurdurmaz!
Cemaat tek tip mi? - 03/11/2014
Cemaat tek tip mi?
Bugün 1 Muharrem - 25/10/2014
Bugün 1 Muharrem
Seçime doğru yeni siyasi oluşumlar - 24/10/2014
Seçime doğru yeni siyasi oluşumlar
Bal tuzağı - 19/10/2014
Bal tuzağı
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası