• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam261
Toplam Ziyaret12900235
Abdurrahman Dilipak
fethi_gses@hotmail.com
Göbeklitepe
22/02/2012

 

Göbeklitepe’de bulunan 11.600 yIl öncesine ait bir heykel çalInmIş.. KazIyI yapan Alman kuruluşu bu ihmalinin karşIlIğInda 150.000 lira tazminat ödemiş, iyi mi?

Birkaç gün önce Viranşehir’deydim, oradan Göbeklitepe’ye çIktIk.. Doğrusunu isterseniz korumasIz vaziyette. Koruma elemanI ve koruma kulübeleri filan yok. Basit bir baraka ve herhalde bir iki bekçiden başka kimse yok..

National Geographic Göbeklitepe kazIsInI kapak yapmIş “Dinlerin başlangIcI” diye ama, Türkçe baskIsI “Çocuk gelinler”i kapak yapmIş..

Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim bölgesi var Urfa’da.. Hemen 15-20 km mesafede, bugün Edene köyü denen yerde bir köy. Eski adI Adn köyü.. Hz. Adem’in Adn cennetini hayal ederek kurduğu köy.. Hz. Adem, Hz. Nuh ve Hz. Ali’nin mezarlarInIn da bugünkü Irak topraklarInda olduğu kabul edilir. Hz. Havva annemizin mezarI ise Cidde’dedir..

Biliyorsunuz belki, Hz. Adem Hz. Havva annemizle Arafat’ta buluştu, Müzdelife’de evlendi, Kabe’de ev yaptI. Kendine vahiy geldi. Konuşuyor, yazIyordu, oğullarI hayvancIlIk ve tarImla uğraşIyordu.. Sadece “avcI-toplayIcI” filan da değildi yani.

And köyü ovada, Göbeklitepe bir tepenin zirvesinde. Muhtemelen Nuh TufanI sonrasI bir zamana işaret ediyordur. Ya da hemen öncesi..

Urfa muhteşem bir yer.. İbrahim burada yaşadI. Hz. İsmail, İshak da. Hz. Yakub’un oğlu Yusuf burada kuyuya atIldI. Hz. Musa asasInI Şuayb peygamberden burada aldI. Hz. Eyyüb burada yaşadI.. Hz. Lut da buradan gitti Kudüs tarafIna..

Hz. İsa yaşarken halkI ona iman eden tek devlet burada idi.. Büyük İskender, Eflatun’a yazdIrdIğI Devlet kitabInI buraya getirip Harran Medresesinde annesinin adIna bir kütüphane yaptIrIp, oraya “1” Numara ile kaydettirdi..

Urfa, Kudüs’ün mik’ad alanI içindeki bir bölge. BurasI Arz-I Mevud. Peygamberler vadisi..

Fatih Çekirge bu Göbeklitepe konusunu iyi ki gündeme getirdi getirmesine de, burasI ilk ve en önemli yapI değil.. Ama elbette bu da çok önemli..

Eyyüb Nebi beldesi Göbeklitepe’den daha önemsiz değil.. Bu gittiğimde gördüm, daha önce iki parça olmuş “sabIr taşI”, şimdi dört parça ve bir parçasI kayIp.. Kuyu hâlâ kötü vaziyette ve su kayIp.. TOKİ bir şeyler yapmaya çalIşIyor, bir imar planI hazIrlanmIş.. Bir şeyler yapIlmaya çalIşIlIyor ama çok yavaş.. Köylüler duyarsIz..

OrasI vakIf arazisi aslInda.. VakIf arazisi büyük ölçüde işgal edilmiş..

BalIklIgöl deseniz piknik alanIna dönmüş..

Göbeklitepe’deki bulgular bizi 10.000 yIl öncesine götürüyor.. Bunun teolojik açIdan şöyle bir sonucu var; demek ki, insanlIğIn tarihi 10.000 yIldan daha eski..

İslamiyet açIsIndan bu konuda sorun yok. Ama, M.Ö. 5. asIrda Babil’e sürgüne gönderilen ve 70 yIl sonra yeniden Kudüs’e dönebilen Yahudiler Tişri ayInIn başlangIcInI yaratIlIşIn ilk günü kabul ettiler. Bu gün Roş Aşana günü olarak kutlanIyor. Bu yIl Yahudi takvimine göre 5773. yIl dolacak. Yani onlara göre insanlIğIn tarihi 5-6.000 yIllIk bir olay. Oysa sadece Göbeklitepe bunun iki katI bir zamanI işaret ediyor.. Ki, Adn köyü, bizi çok daha eskilere götürebilir.. Bu bilgiler, bugünkü Tevrat’In “YaratIlIş” ve sonrasIna ilişkin bilgileri tartIşmaya açacak gibi gözüküyor..

Yahudi tarihi başlangIçta MIsIr’dan çIkIşI esas alIyordu. SonralarI, M.S. 70 yIlInda tapInağIn yIkIlmasIyla, bu şiddetli olay bir süre başlangIç tarihi olarak ÇIkIş’In yerini aldI. Daha sonra tarihin başlangIcI olarak evrenin yaradIlIşI esas alIndI. Tevrat’taki yaratIlIş bölümündeki tarihler toplanarak bugünkü tarihe ulaşIldI. Bugün ulaşIlan bilimsel gerçekler, bugünkü Tevrat’taki bilgilerin doğru olmadIğI yolundaki iddialarI güçlendirmektedir..

Tevrat’a göre M.Ö. tarih 4004 yIldan ibaret.. Takvim hesabI biraz karIşIk. “ArtIk yIl” meselesi, Kamerî-Şemsî derken, toplamda 6000 küsur yIllIk bir tarih sözkonusu..

İslam’In ilk dönemlerinde “artIk yIl” hesabI yapIlIrdI. OsmanlI’da Şemsî, Kamerî, Rumî denilen üç ayrI takvim kullanIlIrdI. Biliyorsunuz İslam’da günlük ibadetler güneşe, yIllIk ibadetler ay’a göre yapIlIr. Ay adlarI olarak Şubat, Nisan, Temmuz ve Eylül Cumhuriyet döneminde İbranî takviminden alIndI.. Bugün de Göbeklitepe’den sözedeyim dedim.. Muhteşem bir ülkede yaşIyoruz.. Keşke değerini bilebilsek.

Selam ve dua ile..

 



2586 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İhvan bildiklerin rakip olunca - 04/12/2014
İhvan bildiklerin rakip olunca
Dünya 5’ten büyüktür! - 29/11/2014
Dünya 5’ten büyüktür!
AY Par da tamam, sıradaki! - 20/11/2014
AY Par da tamam, sıradaki!
Ah Kudüs, vah İsrail - 09/11/2014
Ah Kudüs, vah İsrail
Hizmet parti kurmaz, kurdurmaz! - 08/11/2014
Hizmet parti kurmaz, kurdurmaz!
Cemaat tek tip mi? - 03/11/2014
Cemaat tek tip mi?
Bugün 1 Muharrem - 25/10/2014
Bugün 1 Muharrem
Seçime doğru yeni siyasi oluşumlar - 24/10/2014
Seçime doğru yeni siyasi oluşumlar
Bal tuzağı - 19/10/2014
Bal tuzağı
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası