• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam262
Toplam Ziyaret12900236
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
GÜBRE UYGULAMA ZAMANI-1
22/01/2013

 

Gübrenin ürün artışına olan etkisini çoğaltmak için gübre uygulama zamanının bölgenin iklim ve toprak karakterlerine, gübrelenecek bitkiye veya uygulanacak edilecek gübrenin çeşidine göre ayarlanması gerekir. Bütün mesele bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gerekli olan gübrenin tamamı bir defada ve genellikle ekimden verilirken bazı hallerde bu miktar bitki gelişmesinin çeşitli dönemlerinde olmak üzere birkaç defada verilmektedir. Gübrelerin çok erken veya çok geç verilmesi halinde yararlılıkları da büyük ölçüde azalır. Gübre verme zamanı konusunda üzerinde durulması gereken en önemli konulardan birisi tohumun çimlenmesi sırasında toprakta yeteri kadar bitkiye yarayışlı besin maddesi bulunduracak şekilde gübreleme zamanını ayarlamaktır. Aksi halde gübrelemeden beklenen başarı çok yüksek olmayabilir.

        Gübrenin toprağa uygulama zamanı toprağa, iklime ve yetiştirilen bitkiye bağlı olarak değişir. Toprak sahip olduğu fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleriyle gübrenin uygulama zamanını önemli ölçüde etkiler.

        İklim, gübreleme zamanının belirlenmesinde göz önüne alınacak en önemli etmenlerden biridir. Gübrenin tarlaya uygulama zamanı ile bitkiler tarafından yararlanma zamanı arasındaki yağış miktarı, gübreden yararlanılmasını etkileyen en önemli etmendir. Sıcaklık da çoğu kez bitki besin maddelerinin yarayışlılığını etkiler. Örneğin organik maddenin parçalanması sonucu azot, fosfor ve kükürdün bitkilere yararlı şekle dönüşmesi sıcaklık ile yakından ilgilidir. Ayrıca sıcaklık nitrifikasyonu artırır, fosfor ve potasyumun alımını olumlu yönde etkiler.

       Bitkilerin özelliği de gübre uygulama zamanı üzerine önemli etki yapar. Çok yıllık yem bitkilerine uygulanacak azotlu gübreler bir kez değil iki ya da dört kez ayrı ayrı zamanlarda uygulanmalıdır. Öte yandan kırmızı turp gibi gelişmesini kısa sürede tamamlayan bitkilere uygulanacak gübrelerin tümünün bir defada uygulanması yeğlenmelidir.

     Kuramsal olarak fosfor, ekimden çok önce uygulanmamalıdır. Çünkü çözünebilir fosfor daha az, yarayışlı şekle dönüşebilmekledir. Bu olayın boyutları toprakların fiksasyon güçlerine göre büyük değişiklik gösterir. Ayrıca gübre uygulama zamanı, diğer tarla işleri ve işçi sağlama durumuna göre de ayarlanmakladır.

        Fosforlu gübrelerin aksine azotlu gübrelerin toprağa uygulama zamanının saptanmasında gözönüne alınacak en önemli hususlardan biri azot yitmesidir. Kuramsal olarak azotlu gübrelerin toprağa en uygun uygulama zamanı, bitkilerin azota en fazla gereksinim gösterdikleri zamandır. Azotun her koşulda önemli ölçüde yitmesi nedeniyle azotlu gübrelerin az miktarlarda ve değişik zaman aralıklarıyla toprağa uygulanması en doğru yoldur.

 

 

 

 

 

 

 



2541 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası