• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam128
Toplam Ziyaret12899642
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
PAMUKTA YEŞİL KURT
10/07/2012

 

  

Viranşehir’in değişik köylerinde yaptığımız çalışmalar yeşil kurt ergin ve yumurtalarına rastlandı. Bazı tarlalarda ise tarak dökümüne neden olduğu tespit edilmiştir.  çiftçilerimizi şimdiden  yeşil kurda karşı uyarıyoruz! Zamanında mücadele edilmezse ciddi problemler yaşanacaktır. Ziraat Mühendisi kontrolünde pamuk tarlaları gözetim altına alınmalıdır. Rutin kontroller yapılıp, ilaçlama zamanı iyi  tespit edilmelidir. Biz buradan yinede bu zararlı hakkında biraz bilgi vermeye çalışalım ama Çiftçilerimizin Ziraat Mühendisleri ile sürekli irtibat halinde olmasını öneriyoruz.

 

 Yeşil kurt kelebeklerinin kanat açıklığı 31-35 mm'dir. Erkek kelebeklerin ön kanatları grimsi - yeşil, yeşilimsi deve tüyü veya zeytin yeşili renktedir. Dişinin ön kanatları ise turuncu - kahverengi, kırmızımsı - kahverengi veya tuğla kırmızısı renktedir. Yeşil kurt kelebeklerinin ön kanatları üzerinde biri böbrek diğeri daire şeklinde iki leke bulunmaktadır.
Yumurta kubbe şeklinde ve beyaz, soluk sarımsı yeşil renktedir. Üstten alta doğru meridyene benzeyen sırt şeklindeki çıkıntılar tüm yumurta yüzeyini kaplarlar. Yumurtalar açılmaya yakın koyulaşır ve yumurta üzerinde enine bir band oluşur. . Larva yumurtadan ilk çıktığında şeffaf, soluk grimsi yeşil renktedir. Baş ise koyu siyahımsı kahverengi renktedir. Dönemler ilerledikçe vücut üzerinde uzunlamasına bant şeklinde, değişik renk ve lekeleri de değişir.


           Yeşil kurt kışı diyapoz halinde pupa olarak geçirir.  Kelebekler genellikle gece aktif olup çiftleşme ve yumurtlama gece olur. Bir dişi 7-16 gün süren yaşam süresinde, çevre koşullarına göre 400 - 2200 adet yumurta bırakabilir. Yumurtalarının büyük bir bölümünü pamuk bitkisinin topraktan itibaren ikinci yarısında bulunan yapraklara , taraklara, diğer generatif organ ve bitki aksamlarına teker teker bırakır. Bitkinin aynı aksamına yan yana olmak üzere birden fazla yumurta bıraktığı da görülmektedir. Yumurta bırakımı çoğunlukla bitkinin üst bölümlerinde taze aksamlara olur. Bunun için küçük larvalar genellikle bitkinin üst kısımlarında bulunur. Larva büyüdükçe alta doğru iner. Yeşil kurt yumurtaları yaz aylarında üç günde açılmaktadır. Yumurtadan yeni çıkan larva yaprakta epidermisi yiyerek burada çok kısa süre beslendikten sonra tarak başta olmak üzere diğer generatif organlarla beslenmeye devam eder. Larva genel olarak generatif organlarda beslenmektedir. Gelişmelerini altı dönemde tamamlayan Yeşil kurt larvalarının toplam larva gelişme süresi, Çukurova'da yaz aylarında 10-15 gündür. Gelişmesini tamamlayan larva toprağa girerek pupa olur.  

Yeşil kurt üçü pamukta olmak üzere beş döl vermektedir. Yeşil kurt larvaları pamukta genellikle taraklar başta olmak üzere generatif organlarda da beslenirler . Larvaların beslendiği tarakların brakte yaprakları, bu zararlıya oranlarda parazitlenmeye sebep olmaktadır. Mevsim sonuna doğru parazitlenme oranı % 60'a kadar yükselebilmektedir Hasattan sonra pamuk tarlalarının erken sürülmesi, kışlayacak pupaları meydana getirecek larvaların yaygın bir gıda kaynağını ortadan kaldırması yönünden yararlıdır. Mücadele zamanının tespiti için sürveye taraklanmanın başlamasıyla başlanır. Yumurta populasyonunun artmaya başladığı ve ayın karanlık veya karanlığa yakın dönemlerinde haftada iki kez, bunun dışında ise haftada bir kez örnekleme yapılır

 

 



3199 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası