• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam146
Toplam Ziyaret12900120
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
TARİM SİGORTASI (TARSİM)
22/02/2012

 

Tarım en riskli üretim şekillerinden biridir, üretim yapan bir fabrikayı düşünün tehlike anında müdahil olabileceğiniz bir çok şey vardır. Mesela yangına neden olabilecek bir durum varsa, üretime ara verip arızayı giderebilirsiniz ama tarımda öyle bir şansınız yok. Ekmiş olduğunuz ürünü  Korumanızda mümkün değil, düşününki sel veya dolu yada yangın geldi, ne yapılabilir ki, oturup dua etmekten başka yapabileceğiniz hiçbir şey yok! Ürününüz gözünüzün önünde gider, öylece bakakalırsınız, tabi ki takdiri ilahi, bunun önüne geçmek ne mümkün! Tarım demek risk demektir çünkü açık alanda yapılan bir üretim şeklidir. Bu tür risklerin önüne geçmek için devlet TARSİM sigorta sistemini devreye koymuştur. Peki tarsim nedir? Aşağıda detaylı bir şekilde anlatmakla birlikte kısacası TARSİM;

Devletin çiftçiye ürününü sigorta yaptırabilmesi için % 50 indirimli sigorta imkanı sunmasıdır, sigorta yapan çiftçilere devlet % 50 sigorta bedelini öderken, geri kalan %50 sini çiftçi ödemektedir. Basit bir hesaplama ile 100 dekar buğday tarlasını çiftçimiz 300-400 TL ile sigortalatabilmektedir. Sadece dolu değil, bu kapsamda yangın,sel ve hortumda dahildir. Tarsim sadece bitkisel üretim sigortası değil, aynı zamanda hayvanlarınızda Tarsim kapsamında sigorta yaptırabilirsiniz.

Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden sektörler temel tanıtımı amacıyla bir sigorta sistemi kurulması planlanmış ve bu amaçla tarım sigortalı kanunu çıkartılmıştır kapsamına temel kapsama alnına riskler için sigorta sözleşmelerini riskler için düzenlenen sigorta standartları lizasyonları sağlaması oluşacak hasarların tek bir hasar merkezinden ödenmesi ve ülke genelinde tarım sigortalarının gelişmesi ve aygınlaşması amacıyla bir sigorta havuzu kurulmuştur bu sigorta havuzu kamuoyunda tarım sigortaları havuz işletmesi tarafından yürütülmektedir. Devlet destekli tarım sigortalarının sigorta şirketlerin acente aracılığıyla yaptırabilirsiniz bu sigorta şirketlerine yani tarsim üye sigorta şirketlerine ise tarsimin www.tarsim.org.tr ulaşılması mümkün.Devlet destekli tarım sigortalarında dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi sigortanın yani çiftçinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerek. Eğer bu Kayıtlarda bir hata varsa kaydın yapıldığı il ve ilçe tarım müdürlüğüne baş vurarak bu hataların düzeltilmesi veya güncellenmesi gerekmekte ayrıca bir hasar meydana geldiği zaman sigortanın bir hasar nedeni belirtmesi durumunda yapılması gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır bu gibi durumda bölgeye bir eksper gönderilecek ve eksper de gerçek hasar nedenini belirleyecektir.

Havuz tarafından teminat altına alınacak ürünler ve riskler
(1) Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için yukarıda belirtilen risklere ilave olarak,isteğe bağlı olmak üzere, don riski (çiçeklenme evresi dahil); ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından    teminat altına    alınır.
(2) Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.
(3) Kapalı sistemde üretim yapan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş, soy kütüğü, önsoy kütüğü ve Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları için ölüm riski; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme, süt ve erkek besi sığırlarına ait yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.

 

 



3090 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası