• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam300
Toplam Ziyaret12900274
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
MISIR ZARARLILARI
19/07/2011

Pamuktan sonra 2.ürün  mısırda da kurt salgını erken başladı.çıkışların henüz yeni olmasına rağmen çok yoğun bir şekilde  kurt görülmeye başlandı, çiftçilerimiz arazilerini günlük kontrol edip kurt fark edildiğinde gereken tedbirlerini almaları gerekmektedir.

Dünyada mısır bitkisinde az veya çok zarara neden olan 400 den fazla zararlı türü bulunmaktadır. Bitkinin farklı gelişme dönemlerinde görülen mısır zararlıları 5 grupta incelenebilir. Fidede beslenen zararlılar : Bunlar bitkinin ilk 5 haftalık döneminde fide ve köklerde beslenerek bitki sıklığını ve sağlığını bozarlar. Başlıcaları;  tel kurtları , bozkurt veya kesici kurtlar  ve mısır maymuncuğudur. Yaprak ve yaprak helozonunda beslenen zararlılar: Bunlar bitkinin sapa kalkma döneminde yaprak helozonunda beslenerek bitkiye zarar veriler. Başlıcaları;  güz tırtılları , şark (Asya) mısır kurdu, mısır yeşil kurdudur.Tepe ve koçan püskülünde beslenen zararlılar: Bunlar koçan püskülünün    tamamını keserek bitkiye zarar verirler. Başlıcaları; mısır kök kurtları , mısır yeşil kurdu , mısır yaprak afiti  dir.Koçanda beslenen zararlılar: Bunlar taneleri yiyerek beslenen zararlılardır. Başlıcaları; kokulu böcekler, mısır yeşil kurdu, güz tırtılları ve şark mısır kurdudur. Sapta beslenen zararlılar: Bunlar bitki sapına saldırarak yapmaya ve koçan kaybına neden olurlar. Başlıcaları; şark mısır kurdu,  mısır kök kurtları,  pembe sap kurdu ve güney batı mısır kurdudur.

 Mısırda tel kurtları: Bitkilerin çimlenmekte olan tohumlarını yiyerek beslenirler. Tohum ilaçlaması yapılarak mücadelesi gerçekleştirilir.      

 Mısırda Bozkurt: Bitkilerin kök boğazından kesilip kemirilmesi şeklinde zararları olup bu bitkinin kırılıp kurumasına sebep verir. Kimyasal mücadelesi; günesin batması ile toprak yüzeyine çıkan kurtlar, toprak yüzeyine serpilecek zehirli yem ve kontakt tesirli ilaçlarla yapılır.

   Mısırda koçan kurdu: Koçanda daneleri yiyerek dolayısıyla verim düşüklüğüne sebep olur çıkardığı artıklarla bakteri faaliyetlerini arttırarak koçanın çürümesine sebebiyet verir. Akdeniz bölgesinde Haziran , Temmuz, Ağustos aylarında 3 ırkı görülebilir. Ege bölgesinde Temmuz, Ağustos iki ırkı görülebilir. Diğer bölgelerde ise genellikle bir ırkı görülür.  

 Mısır Sap Kurdu: Mısır sap kurdu mısır bitkisinin yaprak damarlarında ve sapta tüneller açar, bu tüneller aynı zamanda mısırın gövde hastalıklarına enfekte olmasına yol açar, sap kesitinin daralması ve esnekliğini kaybetmesinden dolayı sapta kırılmalar meydana gelir. Bu hasat kayıplarını artırır.

Her iki zararlının mücadelesi ayni yöntemlerle yapılabilir,
1-Hasattan sonra mısır sapları hayvanlara yedirilmemeli ve kalan mısır sapları parçalanarak toprak devrilmelidir. 
2-Kimyasal mücadelesinde eğer bulaşık olma ihtimali varsa 20-30 cm. boylandığında sistemik ilaçlarla bir kaç tatbikat yapılmalıdır. 
 Mısır Maymuncuğu: Mısır 2-3 yapraklı olduğu dönemde yapraklarını yiyerek ve büyüme konilerini keserek önemli zararlara sebep olurlar.
 Mısır Yaprak Afidi: Yaprak ve tepe püskülünde yer almakta olan bu zararlı yaprak özsuyunun emilmesi suretiyle zarara yol açar. Genel belirtiler ise solma ve renk bozukluğu zararlarıdır. Yaprak sarı ve kırmızıya döner popülasyon yoğun ve sıcaklık yüksek ise bitkinin ölümüne yol açar.        Burada mısırda başlıca zarara neden olan en önemli böcek türlerini vermeye çalıştık, bunların yanında hastalıklarda mevcuttur ama bölgemizde sık görülmediği için bugünkü yazımıza dahil etmedik.


4924 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Site Haritası