• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam249
Toplam Ziyaret13072725
MAHMUT İREK Avukat
mahmut@bizimgazete63.com
YALANCI ŞAHİTLİK
27/06/2012

 

      Yalancı tanıklık TCK anlamında bir suçtur. Hakim, tanıklık sırasında tanığın yalan söylediği veya menfaat sağlayarak tanıklık yaptığı hakkında güçlü delil ve belirtiler görürse, derhal bir tutanak düzenler ve bunu Cumhuriyet Savcılığı’na gönderir . Tanığın, yalancı beyanı muhakemenin sonunda verilecek hükmü etkileyeceği gibi, adaletin yerine getirilmesini engeller ve adliyenin yanlış yola sevkedilmesine neden olur. TCK, bu nedenle yalancı şahitliği “adliye aleyhine işlenen cürümler” başlığı altında düzenlemiştir . Yine bu nedenle kanunkoyucu, HMK ‘yı düzenlerken, olağanüstü bir kanun yolu olan yargılamanın yenilenmesi sebeplerine, beyanı hükme esas alınan tanığın hükümden sonra yalan tanıklıktan hüküm giymesini de eklemiştir.

Yargılamanın yenilenmesi istenilebilir.

 Yalan tanıklık

 MADDE 272. - [1] Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.(Sulh Ceza)

[2] Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.(Asliye Ceza)

[3] Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Asliye Ceza)

[4] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi ile ilgili olarak gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

[5] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişinin gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde; yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla; yalan tanıklık yapan kişi, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.

[6] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.(Ağır Ceza-Asliye Ceza)

[7] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, altıncı fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.

[8] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; yalan tanıklıkta bulunan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Asliye Ceza)

 

 



3174 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SPOR MÜSABAKALARININ DÜZENİNİ BOZAN KİŞİLERE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR - 23/01/2014
SPOR MÜSABAKALARININ DÜZENİNİ BOZAN KİŞİLERE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI - 15/01/2014
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI
30 MART 2014 YEREL SEÇİM TAKVİMİ - 02/01/2014
30 MART 2014 YEREL SEÇİM TAKVİMİ
TÜKETİCİ KREDİSİ DOSYA MASRAFLARININ İADESİ - 13/12/2013
TÜKETİCİ KREDİSİ DOSYA MASRAFLARININ İADESİ
KÖY VE MAHALLE MUHTAR ADAYLIĞI - 27/11/2013
KÖY VE MAHALLE MUHTAR ADAYLIĞI
BELEDİYE BAŞKANININ GÖREV VE YETKİLERİ - 21/11/2013
BELEDİYE BAŞKANININ GÖREV VE YETKİLERİ
DOKTORUN HASTAYI RED ETME HAKKI VARDIR - 13/11/2013
DOKTORUN HASTAYI RED ETME HAKKI VARDIR
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ - 06/11/2013
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ
YARGITAY’A GÖRE ÖĞRETMENİN TERBİYE ETME HAKKINI KÖTÜYE KULLANMASI - 10/10/2013
YARGITAY’A GÖRE ÖĞRETMENİN TERBİYE ETME HAKKINI KÖTÜYE KULLANMASI
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.339638.4932
Euro43.500443.6748
Hava Durumu
Saat
Site Haritası