• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam591
Toplam Ziyaret13075372
ABDULRAKİP ARSLAN Viranşehir Müftüsü
abdulrakip@bizimgazete63.com
CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASIHAFTASI
05/10/2011

       Camiler içtimai hayata İslâm'ın bahşettiği en kıymetli ve üstün bir müessesedir. İnanan insanları bir araya getiren dinlerin en üstünü nasıl İslâm dini ise, mabedlerin en üstünü de camilerdir. Asrı saadetten bu yana müslümanların her türlü tesanüdünü sağlamaya vesile olan camiler; asırlar boyunca iman kuvvetinin ve birlik duygularının pekiştiği, inananların aynı safta aynı dava için bir araya gelmelerine de imkan veren bir kurumdur. Burada herkes aynı statüde yani "kul" olma vasfını taşıyarak yüce yaratıcının huzurunda ibadet etmekte ve dünya makamları ve rütbeleri bir kenara bırakılarak tarîk-ı müstakiym üzere ibadetlerin en faziletlisi ve önceliklisi olan namaz ibadetini de birlik ve cemaat şuuruyla eda ettikleri bir kutsal mekandır.
       Arapça "cem" kökünden türeyen "toplayan, bir araya gelen" anlamındaki cami kelimesi, başlangıçta sadece Cuma namazı kılınan büyük mescidler için kullanılan el- mescidü'l- cami (cemaati toplayan) tamamlamasının kısaltılmış şeklidir. El- mescidü'l-cami tabiri, Taberani'nin bir rivayetine göre bizzat Hz. Peygamber tarafından kullanılmıştır. Bununla beraber mescid kelimesinin tâbiin döneminde de kullanıldığını görmekteyiz. Ebu Ömer el Kırdıri al Vulat ve'l Kudat isimli eserinde mescidler için cami kelimesi geçmesi, hicri IV. yy. dan itibaren cami kelimesinin yaygın olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Daha sonraları içersinde Cuma namazı kılınabilen mabedler cami, Cuma namazı kılınamayan mabedler de mescid olarak anılagelmiştir. V. yy. daki hukukçulardan Maverdi ve Ebu Yâlâ da bu ayrımı eserlerinde belirtmişlerdir. Ancak Mescidi Haram, Mescidi Nebevi, Mescidi Aksa ve genellikle mezhep imamlarıyla ileri gelenlerin kabirlerinin bulunduğu camilerde de Mescit ismi kullanılmaktadır.
       Mescid, Arapça'da "Eğilmek, tevazu ile alnı yere koymak" manasında kullanılan sücud kelimesinin kökünden "Secde edilen yer" anlamında kullanılan mekan ismidir.
      İslâmın temelinde bulunan ibadetlerin eda edildiği yerler başında camiler ve mescitler gelmektedir. Yüce yaratıcıya yapılan ibadetin topluca yapıldığı yerlerin hepsi Allahın evi olarak bakılmakta ve hepsi mukaddes kabul edilmektedir. Bu sebepledir ki müslümanlar arasında mescidlere büyük önem verilmiştir. Toplu halde yaşanan her müslüman toplumunda her şeyden önce mescidler inşa edilirdi. Hatta Müslümanlar tarafından fethedilen yerlere ilk önce mescit veya camiler yapılmaktaydı.

              

                      Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl kutlana gelen “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” bu yıl da 1-7 Ekim tarihleri arasında ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Son yıllarda her kutlamada farklı bir konunun öne çıkarıldığı hafta için bu yıl “Cami-Çocuk Buluşması” ve “Din Hizmetlerinde Gönüllülük” temaları tercih edildi.
 Bu temaların neden tercih edildiği şu gerekçelere bağlandı

             Din hizmetlerinin sunumunda gönüllü olmak esastır. Gönüllülüğün bulunmadığı bir din hizmeti sunumunda başarılı olmak mümkün görünmemektedir. Din hizmeti kavramı, resmiyetin ötesinde, gönüllü olmayı da gerektirmektedir. Bu nedenle ‘Din Hizmetlerinde Gönüllülük’ ana başlığını tercih ettik.”

             Peygamberimiz döneminde toplumun bütün fertlerinin camilerden faydalandıklarını ancak zamanla bir takım yanlış değerlendirmeler sonucu kadınların ve çocukların camilerden tecrit edilmiştir.  Camiler, toplumun bütün fertlerinin manevi havayı soluması gereken kutsal mekânlardır.

             Camilerin, toplumun inşasında önemli görevler üstlenmiştir, camilerin mihrabıyla mabet, kürsü ve minberleriyle de birer mekteptir., Yaşlı genç, kadın erkek, engelli engelsiz hemen herkesin camilerden ilim, irfan, adap ve ahlak öğrenmektedir.

              Modern zamanlarda gün geçtikçe zayıflayan manevi değerlerin fert, aile ve toplumda neşv-ü neva bulmasında Kâbe’nin şubeleri olan camilerin katkısının inkâr edilemez, medeniyetlerin mabet zemininde inşa olmakta,  bu nedenle geleceğin ferdi, toplumu, cemaati, ailesi olacak çocuklarımızın mabetleriyle buluşmalarını, mabetlerini tanımalarının gereği olmaktadır ‘Çocuk ve Cami Buluşması’ teması bu nedenle önem kazanmaktadır.
              İslam tarihinde caminin önemini Efendimizin uygulamalarından rahatlıkla anlıyoruz. Hicret yolculuğu esnasında daha Medine-i Münevvere’ye varmadan Kuba’da dinlendiği  sırada , Kuba ‘da bir cami yaptırmıştır. Böylece Rabbimizin iyilik ve takva ile bahsettiği Kuba camisi İslam tarihinde inşa edilen ilk cami vasfını kazanmıştır.  Ayrıca  Efendimiz Medine-i Münevvere’ye de varır varmaz yaptığı ilk iş Mescid-i Nebeviyi inşa etmek olmuş.Kendisi bu mescidin yapımında bizzat çalışmıştır.  Müminin hayatından bir parça oln cami ile irtibatımız doğumumuzda öldüğümüz ana kadar devam etmektedir.Cenazelerimiz yine camilerden kaldırılarak ahirete uğurlanmaktadır.Bu haftanın aşağıda mealini vereceğim ayetin hakkıyla anlamamıza vesile olmasını niyaz ediyorum. “Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umulanlar bunlardır."(Tevbe, 18)


 


1399 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BENDEN SELAM GÖTÜR - 05/04/2012
BENDEN SELAM GÖTÜR
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI - 28/03/2012
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI
İSTİKAMET - 21/03/2012
İSTİKAMET
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ - 14/03/2012
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2) - 06/03/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2)
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ - 29/02/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK - 22/02/2012
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK
GÜZEL SÖZ SADAKADIR - 14/02/2012
GÜZEL SÖZ SADAKADIR
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM - 08/02/2012
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.341538.4952
Euro43.605543.7803
Hava Durumu
Saat
Site Haritası