• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam190
Toplam Ziyaret13070774
emin tektaş
zazemin63@hotmail.com
ORUCU ANLAMA ÜZERİNE
19/07/2011

          

         "Ey iman edenler sizden öncekilere farz kılın­dığı gibi oruç size de farz kılındı, yazıldı. "Umulur ki takva erleri olasınız"(Bakara 183. Ayet)            Savm, lügat mânâsı insanın kendisini meylettiği şeylerden, is­terse bir söz olsun alıkoyması, tutması demektir. Şeriat dilindeki mâ­nâsı ise insanın en büyük istekleri olan yeme içme ve cinsel ilişkiden bütün gün kendisini alıkoyması demektir. Âyette, önceki toplumlara farz kılındığı gibi size de farz kılındı denirken, artık biz öğreniyoruz ki, bizden önceki toplumlara da oruç farzmış. Yâni orucun farziyeti sadece bize ait bir farziyet değildir. Onlar orucun vaktini değiştirmişler, şeklini, şemalini de­ğiştirmişler, oruca farklı yak­laşımlarda bulunmuşlar ve so­nunda orucu kaybetmişlerdir. Ama Müslümanlar şükürler olsun, orucun aslî ve fıtrî şeklini muhafaza edebilmişlerdir. Yâni şu anda Müslümanlar orucu pratikte nasıl uygu­lanması gerekiyorsa öylece uygulama yolunda gitmektedirler.

        Elham­dülillah, bu konu­daki Kuran âyetleri çok net ve de Peygamber Efendimizin oruçla ilgili belirlediği yasalar da açık ve net olarak eli­mizdedir ve böy­lece bu iş ayakta durmaktadır. Artık namaz da, oruç da, hac da ev­rensel bir boyuta ulaşmış, evrensel özelliklere sahiptir. İnsanlık ta­rihinin ilk dönemlerinden beri var olan bir emir ve bir ibâdet şeklidir. Orucun hikmetleri çeşitli şekillerde sayılabilir. Ama bakın Rabbimiz şöyle buyuruyor:“Umulur ki takva erleri olasınız, muttakilerden ola­sınız.” Yâni tüm hayatımızı Allah için yaşayıp, bu oruçla da hayatı Al­lah için yaşamanın bir boyutunu gerçekleştiririz. Şüphesiz oruçta başka faydalar da vardır, başka gerekçeler de vardır. Ama öncelikle bakıyoruz ki, Bakara sûresinin bundan sonraki âyetle­rinde değerlen­dirdiği bütün olaylarda savaş, barış, hac, infak, fâ­izden sakınma gibi konularda hep takva görüyoruz.

       Takva, hayatı Allah için yaşamak, hayatı Allah için değerlen­dir­mek, hayatı tümüyle Allah’a verebilmenin, tüm hayatta Allah’ın ko­ruması altına girip onunla yol bulabilmenin adıdır. Bakı­yoruz âyet­lerde, şu işi yaparsanız takvalı olursunuz, bu işi yap­mazsanız takva sahibi olursunuz, savaşı şöyle değerlendirirseniz muttaki olursunuz, fâizden şöylece kaçınırsanız muttaki olursu­nuz, orucu böyle yaparsa­nız muttaki olursunuz, haccı, Arafat’ı, Müzdelife’yi şöylece değerlendi­rirseniz muttaki olursunuz gibi emirler bizim için aynı zamanda  şöyle bir sistem oluşturmaktadır. Bu din sadece birtakım kuru emirler, bir kısım ölü kaideler ve şekli kurallar dini değildir.

        Tüm dünya müstekbirlerinin, dünya insanının haklarını ye­meye, kanlarını emmeye koştukları, bir türlü doyma bilmedikleri bir dünyada, Müslümanlar ise, onların yemek için çırpındıkları şeyleri yememek için, kullandıkları şeyleri kullanmama için âdeta bir savaş vererek oruçla onlara büyük dersler vermektedirler. Oruçla Müslümanlar helâl lokmaya bile uzanmamak eğitiminden geçirilerek haramlara karşı böylece sakınma alışkanlığı kazanıyorlar. Müslü­manlar oruçla, hanımı olsa bile belirli saatlerde cinsel ilişkiye girmeme eğitiminden geçirilerek, zinaya karşı meyletmeme özelliği kazanıyorlar. Açlık sayesinde açların durumunu anlama imkânı buluyorlar.

       Müslümanlar oruçla, eşine benzerine rastlan­maya­cak bir sabır eğitiminden geçirilmektedirler. Oruç, malda ve bedende Allah’ı söz sahibi kabul etmenin ifa­de­sidir. Zaten kişinin hayatta iki şeyi vardır. Bun­lardan birisi canı, ötekisi de malıdır sahip olduğu şeylerdir. Oruç tutan mümin; “Ya Rabbi, mal da senin, can da senin! Dün ye, dedin yiyordum, bugün yeme, dedin  yemiyorum! diyerek, malda da canda Allah’ı söz sahibi kabul etmektedir. Oruçla Müslüman, Allah için niyet taşıma konusunda çok büyük bir deneyim kazanmaktadır.

       Bunu kişi, ancak Allah için yapabilir. Kimse bunu bir baş­kası için yapamaz. Şu anda dünyanın hiçbir gücü, dünyanın hiçbir kuruluşu mil­yarlarca insa­nın aynı anda çorbaya kaşık uzatmasını sağlayamaz. Hiçbir güç, bir saatliğine bile olsa bunu organize edemez. Onun içindir ki Rabbimiz:"Oruç benim içindir ve onun mükâfatını ancak ben vereceğim." Buyurur. Oruç, sadece Allah için olunca elbette onun mükâfa­tını da ancak Allah takdir buyurur. Evet, birilerine zor gelebilir. Bi­rileri onu zor görebilir. Halbuki bu iş ibâdettir ve buna gücü yetenin mutlaka yerine getirmesi gerekmekte­dir. Eğer in­sanın üstesinden gelemeyeceği bir şey olsaydı, zaten Allahu Teâlâ bize böyle bir yük yüklemezdi.


1125 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

EY MÜSLÜMAN! GAFLET YAKIŞIR MI SANA… - 10/07/2012
EY MÜSLÜMAN! GAFLET YAKIŞIR MI SANA…
AHİRET İÇİN YOL AZIĞI EDİNMEK - 04/07/2012
AHİRET İÇİN YOL AZIĞI EDİNMEK
DİKKAT!!! KÜRT SORUNU KONUŞULUYOR - 19/06/2012
DİKKAT!!! KÜRT SORUNU KONUŞULUYOR
SURETİ VE SİRETİYLE RABBANİ OLMAK - 30/05/2012
SURETİ VE SİRETİYLE RABBANİ OLMAK
YA RABBİ, RECEB VE ŞABANI BİZLER İÇİN MÜBAREK KIL VE BİZİ RAMAZANA ERİŞTİR - 23/05/2012
YA RABBİ, RECEB VE ŞABANI BİZLER İÇİN MÜBAREK KIL VE BİZİ RAMAZANA ERİŞTİR
İMANIN GÜCÜNDEN FAYDALANMAK İÇİN AZMETMEK GEREKİR - 25/04/2012
İMANIN GÜCÜNDEN FAYDALANMAK İÇİN AZMETMEK GEREKİR
MÜSLÜMANIN GİZLİ GÜCÜ, İMAN! - 11/04/2012
MÜSLÜMANIN GİZLİ GÜCÜ, İMAN!
YÜKÜ HAFİF OLMAK - 05/04/2012
YÜKÜ HAFİF OLMAK
İSLAMLA DOLULUK ORANIMIZ - 06/03/2012
İSLAMLA DOLULUK ORANIMIZ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.202138.3552
Euro43.454643.6287
Hava Durumu
Saat
Site Haritası