• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam538
Toplam Ziyaret13075319
ABDULRAKİP ARSLAN Viranşehir Müftüsü
abdulrakip@bizimgazete63.com
MÜMİNLERİN ARASINI BULMA
16/05/2011

         

     İmandan sonra Salih amel işlemek Kur’ân-i Kerim’in defaatla  zikrettiği en önemli husustur. “Andolsun zamana ki insan geçekten ziyan içindedir.Ancak iman edip de Salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler başka(onlar ziyanda değillerdir.)(Asr,1-3)  Asr suresinde vurgulanan da budur ki, İmam Şafii (r.a.) şayet Kur’ân’ın yerine bu sure tek inseydi  din-i hükümleri, çıkarmaya  kâfi gelir, demişti.

         Salih amel kapsamına namaz, oruç ,hac girdiği gibi iyilikleri emretmek kötülüklerden sakındırmak, sulh, barış ve insanların arasını bulmakta bu  minvalde incelenir. Toplumda emr-i bi-l Ma’ruf ve Nehy-i a’ni-l Münker yani iyilikleri emretmek kötülüklerden sakındırmak, toplumu ayakta tutan, düsturların başında gelir. Ara bulma ve sulh sağlama da  bu düsturun bir tazahürüdür.

          Sosyal bir varlık olan insan cemiyyet halinde yaşar. Günlük hayattan kaynaklanan sıkıntı v.b. için insanların arası bozulablir, istenilmeyen söz ve hareketler sarf edilmiş olabilir.Önemli olan, o sorun büyümeden, önüne geçilerek ortadan kaldırılmış olmasıdır. Bu da İnanan her insanın görevidir. Bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın,  düşüncesini İslam asla ve asla tasvib etmez. Mümin  İnananların her türlü sıkıntısını, kendi izdirabı gibi bilmediği müddetçe, iman ve İslam davasında ciddi olduğu iddiası kabül edilmez. “Hiç biriniz kendisi için istediğini (mümin) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olmaz.

       ”(Buhari,İman.7) buyuran Efendimiz (a.s.v.) müminlerin arasının bulunmasını da şu şekilde açıklamaktadır: "İnsanın her bir eklemi için her Allah'ın günü bir sadaka vermek gerekir:İki kişinin arasını bulman, (haklarında adaletle hükmetmen) bir sadakadır Bir kimseye bineğine binerken yardımcı olman veya yükünü hayvanına yüklemesine yardım etmen bir sadakadır
Güzel bir söz söylemek sadakadır Namaza giderken attığın her adıma bir sadaka sevabı vardır Gelip geçenleri rahatsız eden bir şeyi yoldan alıp atman bir sadakadır "(Buhârî, Sulh 11)

      

       İnsanların arasını düzeltmek Kur’ân’da ve sünette sık sık güzel bir davranış biçimi, bir iyilik çeşidi,bir sosyal ödev örneğidir.Bir çok zaman ve mekânda mahkemelerin dolup taşıması, ceza evlerinin mahkümlara dar gelmesinin önemli sebeplerinden biri de toplumun bu vazifeyi ihmal etmesidir. Geleneğimizde mevcut olan, yerleşim yerlerinin büyükleri, ileri gelenleri tarafından  Allah rızası için yerine getirilen, en önemli müeyyidesini toplumun tepkisinde bulan bu sosyal müessese tarihe karışmış, nemelazımcılık, başın buyrukluk, aşırı bencillik ve sorumsuz bireysel özgürlük anlayışı bu güzel adeti büyük ölçüde elimizden alıp götürmüştür. Öz değerlerine bağlı eğitimcilerin, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere kazandırmak için gayret etmeleri zaruret haline gelmiştir.

  

      İnsanların arasını bulma, hadiste nafile namaz, nafile oruçtan daha fazla sevap getirici olarak  açıklanmıştır. Efendimiz (a.s.v.)  ailesinde, çevresinde haberdar olduğu tüm anlaşmazlıklara müdahale etmiş hatta bir defasında Kuba’lıların taşlarla birbirlerine saldırdıklarını duyunca “Haydi arkadaşlarımızın aralarını bulmaya gidelim” demiş.

   

       Arayı bulma husussunda, toplum olarak fert olarak hepimize düşen görevler mevcuttur. İnananlar aile, akraba, komşu, köy ve mahallelerinde  kısacası çevrelerinde vuku bulan anlaşmazlıkları derhal gidermeye çalışmalıdırlar. İnsanların arasını bulmaya çalışarak barış, huzur ve sükunun yerleşmesi için çaba harcamak, Dinimizin emri aynı zamanda da insan-i bir  görevimizdir.



1468 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BENDEN SELAM GÖTÜR - 05/04/2012
BENDEN SELAM GÖTÜR
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI - 28/03/2012
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI
İSTİKAMET - 21/03/2012
İSTİKAMET
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ - 14/03/2012
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2) - 06/03/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2)
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ - 29/02/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK - 22/02/2012
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK
GÜZEL SÖZ SADAKADIR - 14/02/2012
GÜZEL SÖZ SADAKADIR
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM - 08/02/2012
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.341538.4952
Euro43.605543.7803
Hava Durumu
Saat
Site Haritası