• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam565
Toplam Ziyaret13075346
ABDULRAKİP ARSLAN Viranşehir Müftüsü
abdulrakip@bizimgazete63.com
ŞÜKÜR NİMETİ ARTIRIR(2)
28/03/2011

      

    Geçen hafta, bizim şükre olan ihtiyacımızı, şükrün keyfiyeti ve şükrün Kur’an’da geçen şekillerini yazmıştık. Ancak şükrün Kur’an’daki şekillerini bitiremediğimiz için, bu hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz.

                 9- Şükredenlerin az olduğu ; “  Cinler, Süleyman için dilediği biçimde kaleler, heykeller, havuz gibi çanaklar ve sabit kazanlar yapıyorlardı. Ey Davûd ailesi, şükredin! Kullarımdan şükredenler pek azdır.”(Sebe, 13)

            10- Şükür insanın yaratılış gayesi ve Rabbimizin bize buyruğudur. “ Öyle ise rızkı Allah’ın katında arayın. O’na kulluk edin ve O’na şükredin. Siz yalnız O’na döndürüleceksiniz.” (Ankebut, 17)          

              11- Şükredip sabredenler Allah’ın ayetlerinden azami istifade ederler. Sebe kıssası ile kalem suresinde anlatılan Cennet Ashabı bunlara birer örnektir.             

              12- Rabbimiz, kitabında zatını bize “Şakir” ve “Şekür” olarak tanıtmaktadır.

              13- Şükretmek, Rabbimize gerçek kul olduğumuzu ve yalnız O’na kulluk yaptığımızı ifade eder. “ Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin.” (Bakara, 172)

              14- Rabbimiz, insanlar iki kısımda yarattığını bildirmektedir. Öyleki bu iki kısmın, üçüncüsü bulunmamaktadır. “Şüphesiz biz ona (doğru) yolu gösterdik İster şükredici olsun ister nankör”(İnsan,3)

               15-  Rabbimiz şükrü ve nankörlüğü kıyaslayıp şükredenlerden olmamızı diliyor.“ Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.” (Bakara. 152)

              16- Şükür Rabbimizin bize yaptığı ilk vasiyet niteliğindedir. “ İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: “Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır.”(Lokman, 14)

         Şükür, Efendimiz (A.S.V.)’in sünnet-i seniyyesinde de önemli bir yere sahiptir. Nitekim Efendimiz (A.S.V.), bir gün Hz. Muaaz’ şöyle demiş,”Seni seviyorum Ya Muaz, Sen her namaz sonunda (Ya Rabbi, senin zikrini, şükrünü ve senin ibadetini güzelce yapmam hususunda bana yardım et) de”(Nesai, Sehiv, 1286) Hz.Aişe validemiz şöyle buyurur:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem geceleyin kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Bunun üzerine ona: - Yâ Resûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun? Dedim.  "Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurdu. (Buhârî, Tefsîrû sûre (48), 2; Müslim, Münâfikîn 81. ).
       Rabbimize olan şükrümüz, O’nun emanetini taşıdığımız müddetçe tüm canlılığıyla sürmelidir. Âlimler bazı nedenler dolayısıyla kullar bazı nedenlerden dolayı şükür hali azalma gösterir. Başta sakınılması gereken bu haller:          1-Kulun Rabbinin nimetleri hakkında gaflet içinde içinde olması.         2-Kulun nimetin farkında olmaması, bir görme nimeti gibi.         3- İnsanların bazılarının, nimet hususunda kendinden düşüklere değil de, sürekli üstlerine bakması. Ebu Hureyre (r.a.)’da rivayet edilen bir hadiste, Efendimiz (A.S.V.) “ Sizden biriniz mal ve güç konusunda kendisinden üstün olana değil, düşük olanlara baksın” (Müslim,2963) buyurmuştur.             Şükürde gevşeklikten sıyrılıp onu canlandırmanın yolların da âlimler şöyle açıklamışlardır.         1-Rabbimizin nimetlerini bolca hatırlamak.         2-Niyaz ve yakarışlarımızda şükredenlerden olmayı dilemek.         3-Rabbimizin bize verdiği nimetlerin hesabını, yine bizden soracağını hiçbir zaman unutmamak.           4-Şükürle nimetlerin giderek artacağına canı gönülden inanıp bağlanmak.          5-Elimizde bulunan nimet az da olsa onu büyük görmek.          6- Nimete kavuştuktan sonra, önceki halı unutmamak.          7-Dünya işlerinde daima biden düşük olanları düşünmek.          8- Şükrü birbirimize tavsiye etmek.

           Kulluğumuzun özü olan şükür, sünneti seniyyeye uygun bir hayat yaşamayı mümkün kılar. Eldeki nimetlerin artarak devamını ve yitirilmiş olanlarında ele geçmesini sağlar. Bunun için Rabbimize şükreden bir kul olabilmek için çalışalım. Rabbim cümlemizi şükredenlerden sayması temennisiyle, Hz. Muhammed (s.a.v.) ile onun kutlu Âl ve Ashabına sonsuz Salât ve Selamlar olsun Âmin.



1638 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BENDEN SELAM GÖTÜR - 05/04/2012
BENDEN SELAM GÖTÜR
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI - 28/03/2012
BEŞERİYETİN MEDARI İFTİHARI
İSTİKAMET - 21/03/2012
İSTİKAMET
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ - 14/03/2012
HAYATINIZIN EN ANLAMLI DAVETİ
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2) - 06/03/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ (2)
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ - 29/02/2012
EFENDİMİZ (SAV)’İN NÜBÜVVET DELİLLERİ
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK - 22/02/2012
ÖRNEK TEŞKİL EDEN GENÇLİK
GÜZEL SÖZ SADAKADIR - 14/02/2012
GÜZEL SÖZ SADAKADIR
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM - 08/02/2012
EVLERİMİZİ İMAR EDELİM
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.341538.4952
Euro43.605543.7803
Hava Durumu
Saat
Site Haritası