• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam478
Toplam Ziyaret12909292

ANIZ YANGINLARINA DİKKAT'

.


            Viranşehir'de Hasat zamanı geldi, Ovada ikinci ürün ekmek için yakılan anızlar çevreyi ve canlıları yok ediyor, Her yıl yaşanan anız yangınların önüne geçilemiyor.

            Güneydoğunun en büyük ovalarından olan Viranşehir ovasında  karpuz, buğday, arpa, pamuk ve kırmızı mercimek, susam, çeltik, antepfıstığı ve üzüm gibi tarım ürünleri yaygın olarak yetiştirilirken, bölgedeki çiftçiler ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle tahılları hasat edildikten sonra, tarlada geriye kalan köklü sapları bir araya toplayarak ya da henüz sürülmemiş tarla ateşe verilerek, ikinci kez ekime hazır hale getiriliyor. Bölgenin hemen her tarafında anız nedeniyle yükselen dumanlar, iç savaşın sürdüğü Suriye'yi aratmayan görüntülere sebep olurken, bölgede aynı gün içerisinde 60-70 farklı anız yangınını görmek mümkün olabiliyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde ve gün batımı esnasında daha yaygın olarak gözlenebilen yangınlar, bazen aşırı sıcaklar ve rüzgar gibi etkenlerle kontrolden çıkarak, ormanlık alanlara da sıçrıyor. Yasak, uyarı ve cezalara rağmen önüne geçilemeyen anız yangınları nedeniyle kimi zaman onlarca tarım arazisi ile birlikte arazideki yüzlerce canlı, kimi zaman ise etrafa sıçrayan yangınlarla yüzlerce orman arazisi de içindeki canlılarla birlikte küle dönüşüyor.

            Anız yangınlarına karşı uzmanlar uyarıyor, Tarımsal üretimde tasarruf sağlamak ve tarlanın ikinci ürüne hazırlanma süresini kısaltmak amacıyla yapılan anız yakma işlemi, bir sonraki yıl toprağa daha fazla gübre atılmasına, dolayısıyla toprağın kalitesinin düşmesine neden oluyor.

            Her yıl hasat döneminin ardından birçok bölgede çiftçilerin çıkardığı anız yangınları, gerek toprağa verdiği zarar gerekse sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle büyük sorun oluşturuyor. Özellikle geniş tarım alanlarına sahip bölgelerde aynı dönemde çıkan çok sayıda anız yangını, toprak kalitesi kadar insan sağlığını ve yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.  31-05-2017

605 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Saat
Site Haritası