• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam134
Toplam Ziyaret12908275

KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN!


            Bilindiği üzere kanser, dünya genelinde giderek artan ve erken teşhis/tedavi ile önlenebilir bir sağlık problemidir. Dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada gelerek önemli bir toplum sağlığı sorunu olmuştur. Kanserin toplum ve bireyler üzerindeki yıkıcı etkisi düşünüldüğünde kanserde erken teşhis ve tarama programlarının önemi anlaşılmaktadır. Bu nedenle oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yılın 4 Şubat Gününde kanser ile ilgili farkındalık oluşturmak, doğru bilinen yanlışları düzeltmek, kişilere erken teşhis ve tedavinin önemini anlatmak için dünya genelinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

            2013 yılında gerçekleştirilen Dünya Sağlık Toplantısı’nda “Dünya Kanser Bildirge” si yayınlanmıştır ve bu bildirgeye göre ana hedef “Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin artırılması” olarak belirlenmiştir.

            UICC(Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü) tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar vurgulanmıştır:

            Ulusal seviyede etkili kanser mücadelesi, o ülkenin kanser yükü ve risk faktörlerine göre hazırlanmış Ulusal Kanser Kontrol Programı ile başlar

  • Sağlıklı Yaşamayı Seçmek İmkansız Değildir;
  • Kanserde Erken Tanı İmkansız Değildir;
  • Kanserde Tedavi İmkansız Değildir;
  • Kanserde Yaşam Kalitesi İmkansız Değildir;

            Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun %90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.

Kanserde erken teşhis için “Ulusal Kanser Tarama             Programları”oluşturulmuş ve KETEM ve aile hekimlerinin desteğiyle faaliyet gösterilmektedir. İlimizde de M.Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde, Viranşehir Devlet Hastanesinde ve Siverek Devlet Hastanesindeolmak üzere 4 KETEM’imizde ve aile sağlığı merkezlerinde tarama hizmetleri sunulmaktadır.

KANSERLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR:

Yanlış-1: Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok!

Doğrusu: Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir.

Yanlış-2: Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur!

Doğrusu: Pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları zaten tartışma konusu bile değildir.

Yanlış-3: Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok!

Doğrusu: Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir.

Yanlış-4: Kanser tedavisi alma hakkım yok!

Doğrusu: Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.

KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN!

 Dr.Osman KOYUNCU



985 kez okundu

Yorumlar

ücretli öğretmen      04/02/2015 21:27

merhaba fethi bey biz öğretmen okullarından mezun olmamıza rağmen malesef yanlış eğitim politikalarından dolayı şuan sistemin dışında kalan eğitimcileriz. Bizde aile geçindirdiğimiz için bir şekilde çalışmamız lazım devlet her sene belirli il ve ilçelerde ek ders karşılığı ücretli öğretmen almakta. Bugün viranşehir milli eğitim müdürlüğü sitesinde banka promosyon ihalesi var ihalede sadece kadrolu öğretmenlerin maaşları gösterilmiş biz ücretli öğretmenlere neden banka promosyon vermiyor eğer promosyon vermeyecekse neden bizim maaşlarımız ihaleyi kazanan bankaya yatılıyor. Bunu haber yapar mısınız? Şimdiden tsk edıyorum
Misafir - hakan

RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613
Hava Durumu
Saat
Site Haritası