• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam360
Toplam Ziyaret12910331

İbrahim Ayhan Araştırma Önergesi Verdi


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

          İlimizin önemli sorunlarından birisi olan eğitim alanındaki başarısızlığın nedenlerinin bütün yönleriyle araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırmasının açılmasını arz ederim.

 

                         


                          İbrahim AYHAN

                   HDP Şanlıurfa Milletvekili

 

Gerekçe;

          İlimiz Şanlıurfa nüfus oranı bakımından Türkiye’nin 9. ili olup TUİK verilerine göre 1.801.980 nüfusa sahiptir. Yine doğum oranı Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Her yıl yaklaşık 55.000 çocuk dünyaya gelmektedir. Ayrıca coğrafi olarak ta oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Kır yaşamı ile kent yaşamı arasında sosyoekonomik bakımından ciddi farklar göze çarpmaktadır.

          Eğitim sosyolojisi alanında öğrencinin başarısını etkileyen faktörlerle ilgili yapılan çalışmalarda iki konu üzerinde odaklanmaktadır. Birincisi bireyin içinde yetişmiş olduğu ailenin ve çevrenin sahip olduğu pratikler açısından sürecine hazır oluş biçimi diğeri ise bireyin gittiği okulun eğitim olanakları, ailelerin çok çocuklu olması, anne babanın eğitim düzeyinin düşük olması, ev ortamında sağlıklı bir çalışmanın sağlanamaması ve eğitimin gerekliliğinin bilincine varılamamış olması Şanlıurfa açısından çocukların öğrenim çağına geldiklerinde sisteme hazırlıksız dahil olmalarına sebebiyet vermektedir. Yine okulların ilimiz Şanlıurfa boyutuyla eğitim olanaklarından yoksun olması beraberinde diğer illerle kıyasladığında olumsuz ve eşitsiz bir durumu gözler önüne sermektedir.

          Aile ve okul bağlamında başarısızlığı tetikleyen birçok olumsuzlukları ilimiz Şanlıurfa’da görmek mümkündür. Bu bağlamda Şanlıurfa’da okuyan öğrencilerin büyük kısmı dezavantajlı konumundadır. Çünkü ilimizde okuma-yazma oranı ve okullaşma oranı çok düşüktür. Aynı zamanda nüfus artış hızı çok yüksek, aileler çok kalabalık ve ailelerin önemli bir kısmı mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Diğer taraftan sınıfların çok kalabalık oluşu, yeterli sayıda ve nitelikte öğretmen olmayışı, öğretmen sirkülasyonunun çok hızlı olması, ücretli çalışan öğretmenlerin fazlalığı, taşımalı eğitim ve birleştirilmiş sınıflarda eğitim yapılıyor olması özellikle kırsal alanlarda eğitim gören öğrenciler boyutuyla eğitimin niteliğini düşüren faktörlerin başında gelmektedir. Sadece ana başlıklarıyla sıraladığımız bu sorunlar ilimizde eğitim sisteminin kronik yapısal sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Bu olumsuz koşullar ilimizde öğrencilerin merkezi sınavlarda kitlesel bir başarısızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. ÖSYM’nin verdiği bilgilere göre 2013’te gerçekleşen LYS’de Şanlıurfa Türkiye sıralamasında 76. olmuştur. İlimiz Türkiye sıralamasının oldukça gerisinde kalmasında bu ildeki okul, şube, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayısının oldukça fazla olmasının da etkili olduğu görülmektedir. Öte yandan anadil sorunu, kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olması da başarısızlığı tetikleyen nedenlerdendir.

          Yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda ilimizde eğitim alanında ki başarısızlığın önüne geçmek, gerekli tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması amacıyla Anayasanın 98 İç tüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını arz ederim.



942 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Saat
Site Haritası