• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam486
Toplam Ziyaret12913094

Çağın Hastalığı Diyebet İle İlgili Güncel Konuları Yazıyor


            Toplum Sağlığı Merkezin de görev yapan  Diyetisyen Merve Özoğlu bundan böyle çağımızın hastalıklarından olan Diyabet hastalığı ile ilgili olarak haftalık yazılarına başladı. İşte Diyetisyen Merve Özoğlu'nun ilk yazısı:


EN SIK YAPILAN 10 DİYET HATASI

               Fazla kiloları olan kişiler bu kilolardan kurtulmak amacıyla çeşitli diyet yöntemlerine başvururlar. Çoğu zaman bir uzman kontrolü dışında, kulaktan dolma bilgilerle hareket edilir. Bilinçsizce yapılan diyetler sağlığı tehlikeye atabilmektedir.Gelin şimdi en sık yapılan diyet hatalarına göz atalım..

 1.Zayıflama ilaçlarını kontrolsüz kullanmak

         Hiçbir ilaç doktor kontrolü ve bilgisi olmadan kullanılamayacağı gibi zayıflama ilaçları da kullanılmamalıdır. Yanlış ve bilinçsiz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları beyinde hasar, tiroid sorunları, tansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle reçetesiz ve doktor kontrolü olmadan asla zayıflama ilaçları kullanmayın.

2.Öğün atlayarak ve uzun süre aç kalarak kilo vermeye çalışmak

         En sık yapılan yanlışlardan biridir öğün atlamak. Diyet yapanların büyük bir kısmı kahvaltıyı atlarken diğerleri ise öğle yemeğini atlayıp aldıkları kaloriyi azaltarak zayıflayacaklarını düşünür. Ancak uzun süren açlık nedeniyle bir sonraki öğünde sofraya düşük bir kan şekeri ile oturdukları için daha fazla yemek yerler. Bu nedenle özellikle ana öğünler atlanarak asla zayıflanamaz. Diyetinizi mutlaka 3 ana öğün olan kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile 2-2.5 saat arayla yapacağınız küçük ara öğünler şeklinde planlayın. Ara öğünlerde kuru veya yaş meyveler, süt, kefir, ceviz, badem, fındık gibi doyurucu ve sağlıklı seçenekleri tercih edin.

3.Ekmek yenilmezse zayıflanacağını düşünmek

         Ekmek diyetinizde en temel besin öğesi olan karbonhidratların temsilcisidir. Günlük almanız gereken kalorinin neredeyse yarısından daha fazlası karbonhidratlardan oluşmalıdır. Ekmek yememek diğer karbonhidratlara yani hamur işlerine, pilava ve makarnaya daha çok yüklenmeniz anlamına gelir ve bu durum size kilo verdirmez aksine fazla tüketimde kilo da alabilirsiniz. Ayrıca ekmeğin içinde yağ yoktur ve sizi gün içinde tok tutma özelliğine sahiptir. Tabiî ki burada bahsettiğimiz ekmek beyaz ekmek değil esmer tahıllı ekmeklerdir.

4.Meyvenin kilo aldırmadığını düşünmek

     Sanıldığı gibi meyveler kalorisiz veya pek de az kalorili besinler değildir. Sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından biridir fakat belirli miktarlarda yenmesi gerekmektedir. Aşırı meyve tüketimi ile alınan früktoz, vücutta yağa dönüştürülebilir ve özellikle karın bölgesinde yağlanmaya sebebiyet verir.

5.Tek tip zayıflama diyetlerini uygulamak

         Lahana diyeti, sirke diyeti, salata diyeti, elma diyeti, protein diyeti gibi tek bir besine mucizevi görevler yükleyerek yapılan diyetler ancak kaybettiğiniz kilolarınız değil sağlığınız olacaktır. Sağlıklı beslenme tüm besin gruplarının dengeli ve yeterli bir şekilde tüketilmesi ile sağlanır. Sağlıksız olan bu diyetler metabolizmanızı yavaşlatarak sağlıklı kilo vermenizi engelleyecektir.

6.Düşük kalorili ürünleri diyetinizde sınırsız kullanmak

         Diyet ürünler düşük kalorili ve düşük yağ içeriklerine sahiptirler ancak kalorisiz değildirler. Bu nedenle bunları sınırsız tüketmekten vazgeçin.

7. Saat 19:00'dansonra yenilenlerin şişmanlattığını düşünmek

      Böyle genel bir yargı yapılamamaktadır. Kişinin oldukça geç yattığı bir gün, uyanıkken uzun süre aç kalmasına sebebiyet verilmiş olur. Bir de üstüne gece açlığı ile ertesi güne olumsuz koşullarla başlanır ve metabolizma yavaşlar. Örneğin gece 00:00'da yatan biri en geç 21:00-22:00 civarı sağlıklı ufak bir ara öğün yapabilir.

8.Açken egzersiz yapılırsa daha fazla yağ yakılacağını düşünmek

      Egzersiz sırasında aç olmak, tok olduğunuzdan daha fazla kalori harcayacağınız anlamına gelmez. Aksine halsizlik yaratacağından daha az kalori harcamaya neden olur. Bundan yemek yedikten veya midenizi doldurduktan hemen sonra spor yapacağınız anlamını da çıkarmayınız. Ana yemekten en az 1,5 – 2 saat sonra egzersiz yapılmalı.

9.Çok sık tartılmak

         En çok yapılan diyet hatalarından biri de sık tartılmak. Kilonuz gün içinde sabah öğle akşam sürekli değişme eğilimindedir. Hatta çok spor yaptığınız günler, kadınlar için menstürasyon günleri, uykunuzu alamadığınız günler kendinizi farkı kilolarda bulabilirsiniz. Bunun nedeni gün içinde birçok şeyden etkilenen sıvı ağırlığımızdır. En doğru tartı haftada bir kez ve sabah aç karnına yapılandır. Ayrıca hep aynı tartıda tartılmayı da unutmayın.

10.Gerçekçi olmayan hedeflerle psikolojik olarak yorulmak

         Kilo vermek her ne kadar sadece fiziksel bir eylem gibi görünse de psikolojik durumunuzda çok önemlidir. Bu nedenle diyete başladığınızda kendinize gerçekçi hedefler koyun 1 ayda 15 kilo vereceğim ya da her gün 3 saat spor yapacağım hedefleri gerçekçi olmaktan uzaktır. Yapamayacağınız şeyleri hedeflemek hiçbir şey kazandırmaz aksine diyetten kısa sürede soğuyup bırakmanıza neden olur.

 

2475 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Saat
Site Haritası