• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam47
Toplam Ziyaret12908188

Yakanlara para cezası uygulayacak


         Tarım alanında büyük potansiyeli bulunan Şanlıurfa’da, çiftçiler hasadın ardından uyarılara rağmen anız yakmaya devam ediyor. Uzmanlar ise anız yakmanın toprağa ve çevreye çok büyük zararlar verdiğini ifade ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, insan ve çevre sağlığını tehdit eden, anız yakma alışkanlığının bir an önce bırakılması gerektiğini söyledi.
17 Haziran 2013 / 08:51 tarihinde eklendi.

VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

         ŞANLIURFA’NIN Harran, Akçakale ilçelerinde  özellikle mısırdaki hasadın ardından çiftçiler tüm uyarılara rağmen tarlalarını yeni ürünlere hazırlamak için anız yakma yöntemine başvuruyor.Anız yakımı ile toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle de oluşturulan hayat ortamı yanarak yok oluyor.Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda anız yakma ile küçük canlıların ve mikro organizmaların yüzde 70’inin zarar gördüğü ve bunun da verimi düşürdüğü ortaya konuldu.


 BU ALIŞKANLIK BİR AN ÖNCE BIRAKILSIN

         Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen,konuyla ilgili yaptığı açıklamada, insan ve çevre sağlığını tehdit eden, anız yakma alışkanlığının bir an önce bırakılması gerektiğini söyledi.Öztürkmen, “Şanlıurfa’da geçen yıl Buğdayda 3.687.745 dekar, Arpada ise 1.904.064 dekar, mercimekte 801.240 dekarda üretim yapılmıştır. II Ürün Mısır ekilen alan ise 1.016.104 dekar idi, bu yılda aynı miktarda olacağı tahmin edilmektedir. Bu hububat alandaki sap artıkları yaklaşık 1,5 milyon ton civarındadır. Bu miktarın tamamının yakılmasıyla atmosfere salınan CO2 miktarı yaklaşık 24 25 bin ton dolayındadır. Buna yaklaşık 300 ton kül, SO2, metan, karbon monoksit gibi gaz ve emisyonları da eklediğimizde anız yakmanın küresel ısınmaya ve atmosfer kirliliğine yaptığı katkının boyutları görülebilir” dedi.


 HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

         Anız yakma konusunda toplumun tüm kesimlerine önemli bir sorumluk düştüğünü vurgulayan Ali Rıza Öztürkmen,şöyle konuştu:”Ziraat Mühendisleri Odası olarak başta çitçilerimizi, kendi çıkarları gereği anız yakma uygulamasını terk ederek, sürdürülebilir tarım, çevre ve insan sağlığına saygılı duyarlı bir tarım yapmaya davet ediyoruz. Bu konuda destekleyici ve özendirici tarım politikalarının oluşturulmasını ise Kamu yetkililerinden bekliyoruz.”

ANIZ YAKANLARA PARA CEZASI UYGULAYACAK

         BU arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,anız yakanlara verilen cezaları artırdı.Bakanlık, anız yakanlara dekar başına 33,83 lira para cezası uygulayacak. Anız yakmanın çevreye verdiği zararları önlemek isteyen Bakanlık, toprağın korunmasına ve kirliliğin önlenmesine ilişkin çalışmalarını da sürdürüyor. Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte anız yakanlara cezaları arttıran Bakanlık, geçen yıl dekar başına uygulanan 31,39 liralık para cezasını, bu yıl 33,83 liraya çıkardı. Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanan duyuruya göre, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebileceği de belirtildi.   Kaynak: urfaolay.com   17.06.2013



1819 kez okundu

Yorumlar

çöp şehir     18/06/2013 20:59

anız mı dediniz? onu boş verin de şehrin göbeğinde mahalle içinde kaldıl. ve devlet hastanesinin 100 metre. hergün yanan çöpe ne dersiniz. kimse bi şeycik demii. ona bi şey desenize...
Misafir - Ahmet Arif

anız yakma     18/06/2013 09:53

hergün yakılıyor ama kimseden ses çıkmıyor geceleri evinizin damına çıkıp bakın nasıl yakılıyor anızlar
Misafir - SERKAN YILMAZ

RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404
Hava Durumu
Saat
Site Haritası