• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam580
Toplam Ziyaret12903357

Diyanet Isleri Baskani Mehmet Gormez, kurtaj tartismalari ile ilgili 'Meşru bir mazeret olmadikca kürtaj haram ve cinayettir' dedi

 

 

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sapanca'da katıldığı İl Müftüleri Toplantısında yaptığı konuşmada kürtaj tartışmalarına ilişkin, "hukuk diliyle hayat hakkının devredilebilen, vazgeçilebilen bir hak" olmadığını söyledi.

Diyanet değil, sadece Müslüman ilim adamları değil; bütün ilahi dinler, bütün ahlâkî sistemler ve bütün tabiî hukuk sistemleri, bu biyolojik varlığın bir insan olduğunu ve meşru bir mazeret olmadıkça, bu masum, günahsız, savunmasız varlığın tıpkı doğmuş, dünyaya gelmiş, yetişmiş bir insan gibi yaşama hakkına sahip olduğunu söyleyen Görmez, '' Aksi takdirde bütün ilahi dinler, bütün ahlâkî sistemler kürtajın bir insan yaşamına son vermek olduğunu, anne rahminde varlığını tamamlamış insanoğlunun yaşam hakkının da dokunulmaz olduğunu haykırmaya devam edecektir'' dedi.

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen İl Müftüleri Seminerinde konuşan Başkan Görmez, son günlerde kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan kürtaj konusuna değindi. Kürtaj konusunun insanın, hayatın, dinin,
bilimin, ahlâkın, hukukun, vicdanın kesiştiği ender konulardan biri olduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu önemli konunun çağın dayattığı ideolojik bir zeminde değil, insan, bilim, ahlâk ve hukuk zemininde müspet bir diyalog kurarak konuşulması gerektiğini ifade etti. Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konuda söyleyeceği çok önemli hakikatler bulunduğunu dile getirdi.

"Bütün ahlaki sistemler biyolojik bireyin yaşam hakkına sahip olduğunu söylüyor"

Döllenmiş yumurtanın tüm insanî özelliklere sahip olup olmadığı gibi teorik problemlerin çözümünün bilim
adamlarının görevi olduğunu kaydeden Başkan Görmez, şunları söyledi:

"Ancak bilim adamları, biyologlar, embriyologlar, jinekologlar, genetik uzmanları, bize anne rahminde döllenme ile birlikte biyolojik bir bireyin, bir insanın oluştuğunu kesin, bilimsel verilere dayanarak söyledikleri müddetçe -ki artık bunlar müsellem bilimsel birer gerçekliktir- sadece Diyanet değil, sadece Müslüman ilim adamları değil; bütün ilahi dinler, bütün ahlâkî sistemler ve bütün tabiî hukuk sistemleri, bu biyolojik varlığın bir insan olduğunu ve meşru bir mazeret olmadıkça, bu masum, günahsız, savunmasız varlığın tıpkı doğmuş, dünyaya gelmiş, yetişmiş bir insan gibi yaşama hakkına sahip olduğunu; bu varlığın da yaşama hakkının dokunulmaz olduğunu söylemeye devam edeceklerdir.

Aynı şekilde bilim adamları, biyologlar, embriyologlar, jinekologlar, genetik uzmanları bize kesin, bilimsel verilere dayanarak döllenmiş yumurta hücresinin anneden bağımsız bir insan olduğunu, her ikisinin de iki ayrı genetik sisteme sahip olduğunu, her ikisinin de iki ayrı kalbi, iki ayrı kan dolaşımı sistemi olduğunu, anneye bağlılığın sadece beslenme, oksijen ve vücut gücüyle olduğunu söyledikleri müddetçe sadece Diyanet değil, sadece Müslüman din bilginleri değil; bütün ilahi dinler, bütün ahlâkî sistemler kürtajın bir insan yaşamına son vermek olduğunu, anne rahminde varlığını tamamlamış insanoğlunun yaşam hakkının da dokunulmaz olduğunu haykırmaya devam edecektir."

Başkan Görmez, sorunun aynı zamanda bilimin ortaya koyduğu gerçekliği kabul edip etmeme meselesi olduğuna vurgu yaparak, "Sorun, bilimsel gerçeklerle yüzleşip yüzleşmeme meselesidir. Bilimsel gerçeklerle yüzleşmek istemediği içindir ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hala yaşamın ne zaman başladığının belirsiz olduğunun arkasına sığınarak bu konudaki davaları bekletmeye devam etmektedir." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, insanın hayat hakkı, bedeni üzerindeki hakkı bir mülkiyet hakkı olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Dinimizce de tabii hukuk kurallarınca da bu böyledir. Bedenimiz ve hayatımız bize mülkiyet olarak değil emanet olarak verilmiştir. Onu yaşamak ve yaşatmak en iyi şekilde muhafaza etmek görevimizdir. Hukuk diliyle hayat hakkı devredilebilen, vazgeçilebilen bir hak değildir. Anne karnındaki ceninin bebeğin de kendisine ait hayat hakkı vardır. Ne annesinin ne de babasının onun üzerinde mülkiyet hakkı olmadığı gibi onun hayatı üzerinde vazgeçme, sonlandırma yetkisi de yoktur. Bu yüzden gebe olan anne beden benim değil mi, ben onu istediğim gibi kullanırım, bebek de yaparım, istersem onu da atarım deme hak ve yetkisine sahip değildir. Çünkü karnındaki bebeğin gerçek anlamda sahibi maliki değildir. Keyfi olarak terk edemez, öldüremez. Ona bakmak, korumak ve yaşatmakla görevli bir
emanetçidir."

Başkan Görmez, her defasında zorunlu ve meşru mazeret dedikleri istisnai hükümler üzerinde konuşmanın ve tartışmanın tarih boyunca zor olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Annenin hayatını korumak, tecavüz gibi cinsel saldırıların sonuçlarını ortadan kaldırmak ve anne rahminde ceninde ortaya çıkan ağır hastalıklar gibi konularda genelleme yaparak konuşmak, genel hükümler belirtmek yerine her bir özel durum için özel hüküm gerekebileceğini ve söz konusu özel hükmün din bilginleri, psikolog, psikiyatrist, ruh hekimi, adlî tabip gibi farklı ihtisas sahiplerinin ahlâk ve hukuk çerçevesinde verebileceklerini ifade etmek isterim."

'Kürtaj sadece kadın meselesi değildir'

Başkan Görmez, İslâm dininin Katolik öğretilerinin aksine anne-cenin arasındaki bir tercihte daima
annenin yanında yer aldığını ve anne hayatını ve sağlığını kurtarma konusunda hiçbir tereddüde yer bırakmadığını dile getirdi. Bu tartışmalarda herkesin içine düştüğü bir hataya da işaret etmek istediğini belirten Başkan Görmez, "Kürtaj meselesinin sadece bir kadın meselesi olarak ele alınması büyük bir haksızlık olur. Zira tarih boyunca bu meselenin en büyük sorumlusu, en büyük müsebbibi erkekler olmuştur. Bunun en büyük ıstırabını çekenler, mazlum ve mağdur olanlar da hep kadınlar olmuştur." diyerek asıl meselenin tartışılmadığını da hatırlattı.

Başkan Görmez, konuşmasını şöyle sonlandırdı;

"Son olarak tarihi tecrübe göstermiştir ki, bu konu sadece yasalarla ve yasaklarla çözülememiştir. Bu hususta insan sevgisi, Allah korkusu, ahiret bilinci ve yaşam hakkına saygıyı içine alan yüksek bir merhamet eğitimi seferberliğine ihtiyaç vardır.  Kaynak: haber7.com



1573 kez okundu

Yorumlar

EWET     05/06/2012 01:22

EWET. ARTIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DA SON NOKTAYI KOYDU. BENCE ARTIK FAZLA SULANDIRMANIN BIR ANLMAI YOK.
Misafir - mehmet

RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Hava Durumu
Saat
Site Haritası