• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam616
Toplam Ziyaret12912456

İFTAR VAKTİNDE TIKA BASA YEMEK ÇOK SAKINCALI

.


         Uzun süreli açlık ve susuzluk yaşayacağımız Ramazan ayında oruç tutarken, iftar ve sahurda yapacağımız beslenme yanlışlarının sonuçlarını sağlık problemleriyle ödememek için doğru beslenmek çok önemli… İftar ve sahurda yapılan beslenme hataları nedeniyle acil servislerde sonlanan geceler yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlattı…

         Reflü: İftarda yenen ağır yemekler, hemen ardından içilen kafein/tein içerikli içecekler ve hemen ardından hızlı yemek yemenin etkisiyle yorulan vücudu dinlendirmek adına uzanarak dinlenmek mevcut reflü problemlerinizin alevlenmesine neden olabilir. Bu nedenle iftarda mümkün olduğunca yağlı yiyecekler ve gazlı içeceklerden kaçının. Yemeğin ardından hemen uzanmayın.

         Kabızlık:Uzun süreli susuzluk ve ardından lif ağırlıklı beslenmeme nedeniyle ortaya çıkan sağlık problemlerinin başında gelir. Yiyeceklerinizi dengeli olarak seçer, yeterince çiğ sebze ve meyve tüketir, yeterli su içerseniz bu sorundan kurtulabilirsiniz.

         Safra Kesesi Hastalıkları:Ramazan ayında en sık acil servis ziyaretine neden olan sağlık problemlerinin başında gelir. Safra kesesi hastalıklarına meyilli kişilerde ortaya çıkar. Uzun süren açlık, safra kesesi içinde kalan safranın koyulaşarak akışkanlığının azalmasına ve yeni taşların oluşmasına neden olabilir. Özellikle çok miktarda yağ içeren besinleri tüketirseniz karın ağrısı, bulantı ve kusma yaşayabilirsiniz. İftarda yediğiniz çok miktardaki yağlı besinden sonra şiddetli karın ağrıları ve safra kesesi iltihapları ortaya çıkabilir.

         Gut:Protein ağırlıklı beslenmenin zarar verdiği hastalıkta Ramazan’a özel hazırlanan ziyafet sofralarının büyüsüne kapılmamak gerekir. Yağlı peynir, kırmızı et ve asitli içeceklerin tüketimiyle tetiklenen ataklar, oldukça ağrılı olur. Bu nedenle Ramazan ayında gut atağı yaşamak istemiyorsanız; beslenmenize özen gösterin, hekiminizin önerdiği diyetinize uymaya devam edin.

         Karaciğer Hastalıkları: Özellikle kronik karaciğer hastalığınız (kronik hepatit) varsa, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize danışarak onun kontrolünde hareket etmeniz gerekir. İftarda ve sahurda yediklerinize çok dikkat etmeli, gereğinden fazla yemek yerine, dengeli ve ölçülü miktarlarda beslenmeye özen göstermelisiniz.

         Peptik Ülser: Mide veya onikiparmak bağırsağında, bazen de yemek borusunda oluşan yaradır. En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Açlık ağrıları veya özellikle gece uyandıran ve sırta yayılan karın ağrıları, yanma, hazımsızlık, halsizlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlarda, öğün aralarında veya yemekten sonra belirginleşir. Birkaç dakika ya da birkaç saat devam edebilir. Açlık, özellikle onikiparmak bağırsağı ülserinin seyrini olumsuz yönde etkiler. Ramazan’da çoğu kişide ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.Bu nedenle ülseriniz varsa ve oruç tutmak istiyorsanız mutlaka hekiminize danışın. 17-05-2018

840 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Saat
Site Haritası